Nagyanyáink, dédanyáink idejében mindenki ismerte, mikor, hogyan, mivel kell borogatni a test különböző részeit. Láz vagy torokfájás, esetleg légzési nehézségek esetén mit kell tenni, hogy a tüneteket enyhítsük, hogy a beteg jobban érezze magát, gyorsabban gyógyuljon.

Mára már ez a tudás szinte elveszett, de még itt-ott fellelhető, érdemes megtanulni, mert sokat segítő régi gyógymódról van szó.

Borogatáshoz a hozzávalók

  • több tiszta pamut kendő (nagyobb ruhazsebkendők, vagy kisebb konyharuhák, vagy kis törölköző, esetleg géz),
  • kisebb darab gyapjú kendő (pamut kendők közé, hőszigetelő rétegnek, hogy lassabban hűljön ki a borogatás: ez a réteg nem feltétlenül szükséges)
  • forró víz/ vagy hideg víz a borogatás típusa szerint

Láz esetén hideg borogatás (priznic)

A láz hasznos: a megemelkedett testhőmérséklet azért szükséges, hogy a kórokozó vírusokat vagy bacilusokat ez az extra meleg elpusztítja, így segíti a láz a szervezetet a gyógyulásban. Ha gyerek vagy felnőtt lázas, 38 fok alatt nem is szükséges a láz csillapítása. Ha viszont 38 vagy 39 fokos, akkor már meggondolandó a lázcsillapítás akár borogatással. Ekkor hideg csapvízzel átitatott, és jól kicsavart tiszta pamut kendőt, ruhazsebkendőt vagy törölközőt tegyünk a homlokra, csuklókra és a bokákra. Ha a borogatás megmelegedett, akkor cseréljük le: a kendőket újra hideg vízbe mártva és alaposan kicsavarva.

Torokfájásra meleg borogatás

Torokfájás esetén a nyakra tegyünk 50-60 fokos, forró vízzel átitatott, alaposan kicsavart és összehajtogatott tiszta pamut ruhazsebkendőt, vagy kisebb kendőt. Ezt a nyak méretére hajtogattunk, hosszú, sovány téglalap alakú formára. A nyakat takarja be elöl és hátul is teljesen körben. Erre a meleg kendőre tegyünk egy szintén ekkora méretre hajtogatott száraz kendőt, erre a gyapjú réteget (ha nincs gyapjú réteg, akkor ez elhagyható), és végül az egészet kössük meg egy nagyobb kendővel, hogy jól tartsa a helyén az összeset, ami alatta van. De ne túl szorosan, hogy a beteg kapjon elég levegőt.

Tehát minimálisan három réteg kell a borogatáshoz:

  • egy forróvizes, jó alaposan kicsavart réteg legalulra,
  • középre rá egy ugyanekkora, torok méretére hajtogatott száraz kendő,
  • végül pedig egy nagyobb kendő, ami az egészet jól tartja.

 

Mellkasra meleg borogatás

Ha nem a torok fáj, hanem az egész mellkasa, a hörgői fájnak, akkor ugyanolyan szisztéma szerint, mint a torok esetében, csak lejjebb, a mellkast kell borogatni. Ekkor a melegvizes és a száraz kendőt is háromszögre kell hajtogatni, hogy a háromszögrész a mellkast jól betakarja. Mivel nem tudjuk az egész mellkason jól rögzíteni a borogatást, ilyenkor a betegnek egy fél órát bizony nyugton kell ülnie, vagy feküdnie, hogy a kendők a helyükön maradjanak.

Borogatás krumplival: torokra vagy mellkasra

Mind a torokra, mind a mellkasra tehetünk összetört jó meleg főtt krumplit két gézlap közé. Ekkor a meleg krumpli kerül a bőrre, csak a gézlap választja el tőle. Így jobban tartja a hőmérsékletet, és lassabban hűl ki a borogatás, mint ha csak jó meleg vizet használnánk. Ha a krumpli kihűlt, újra melegíthetjük, vagy pedig tehetünk rá frisset is. Fontos, hogy ne legyen túl forró a krumpli, mert az esetleg égési sérüléseket is okozhat a bőrön, viszont a lehető legmelegebb legyen, amit a bőr jól el tud viselni, hogy minél lassabban hűljön ki a borogatás.

Ilyen krumplis borogatást bármilyen fájó, sajgó izomra is lehet alkalmazni.

A meleg borogatásnak azért van jó hatása, mert ahogy melegen tartjuk az adott testrészt, ott felpezsdül a véráramlás, és ezáltal a szervezet védekezőképessége is nagyobb lesz azon a helyen: gyorsabb a regenerálódás, gyorsabb a gyógyulás.