Miért van szükség bőrápolásra?

Ha bőrápolásról beszélünk, rengeteg dolog az eszünkbe juthat. Milyen bőrtípust, milyen problémával, milyen célzattal, milyen kozmetikummal, milyen napszakban? stb.  De nézzük meg most azt, hogy miért is kell egyáltalán ápolni a bőrünket?

A régi idők emberei nem mentek csak úgy be bármelyik boltba, hogy vegyenek egy kis arctisztítót a tág pórusaikra, egy kis gyulladáscsökkentőt a pattanásaikra, vagy hidratálót a száraz bőrükre.

Miért? Nem volt rá szükségük. Ezért nem is volt piaca a kozmetikumoknak, sem a natúr kozmetikumoknak. Volt mosószappanjuk, azzal fürödtek, azzal mosogattak, azzal mostak, a gazdagabbak pedig pipere szappant használtak testápolásra, és ha problémájuk volt nagy néha elmentek a falu gyógyítójához és az kevert nekik növényekből olyan szert, ami pont nekik jó és használ, és ennyi.

Mit csináltak? Mit tudtak? Miért nem volt szükségük olyan szépítőszerekre, ami manapság mondjuk teljesen természetes?

 

A bőrápolás első lépése

1.Az étkezés.
Minden folyamat belülről kezdődik. Élhetünk a klisére koptatott mondással, hogy ami bent, az van kívül is. Hihetetlenül megviseli a szervezetünket az a mennyiségű tartósítószer, ízfokozó, műanyag, nem megemészthető dolog, amit az ételekkel a szervezetünkbe viszünk. Valahol méregteleníteni kell. És ez nem csak a májunk és vesénk dolga, nagyon sok méreganyag távozik a szervezetből a bőrön keresztül. És ha nem tud, akkor begyullad, kipirosodik, pattanásos lesz, mehetünk az orvoshoz, hogy oldja meg azt, amit mi rontottunk el saját magunknak.
Megoldás? Van. Az életmódváltás az egyik leghatékonyabb eszköz a szép bőr érdekében, de egy két tisztítókúra is csodákra képes.
 

A bőrápolás második lépése

2. Tisztálkodás.
A bőrünk az első védvonal, ami elválaszt a külvilágtól. Ez érintkezik először a baktériumokkal, a piszokkal, a szennyeződésekkel, és igenis képes arra, hogy ha túl sok piszok rakódik rá, akkor a pórusok eltömődnek, begyulladnak, és nem képesek ellátni a védvonal szerepüket. Nem is beszélve a rusnya kis pattanásokról vagy mitesszerekről.

Fontos tehát, hogy tiszta vízzel és házi kézműves natúr szappannal minél többször mossuk meg a bőrünket, ami eltávolítja a szennyeződéseket. A nagyon érzékeny, extrém száraz bőrűeknek pedig kókuszvajmentes, házi kézműves natúr szappan használata ajánlott.

De figyelem!

 

Az SLS káros hatású a bőrre

3. A nem megfelelő tisztálkodás.

A bolti szappanok, tusfürdők, egyéb tisztítóeszközök többsége túl sok zsírt szed le a bőrünkről, és von el a bőrünk alól, mint amennyi egészséges! Ezt az anyagot az összetevőkben SLS néven találod meg. A zsír megköti a piszkot, de szükség van rá, ugyanis ha nagyon kiszárítjuk a bőrt, megjelennek a ráncok, berepedezik, mélyebb rétegekbe jut a piszok,  ezzel elveszti a bőr a legfontosabb szerepét, azt hogy megvédjen a külvilágtól.

Nem elég a tiszta víz ahhoz, hogy tiszták legyünk, inkább használjunk házi kézműves natúr szappant! Ugyanis ez kevésbé agresszívan tisztít, csak annyi zsírt von el a bőrtől amennyit szükséges. Ezenkívül a glicerin tartalmánál fogva hidratál, és a plusz zsiradék tartalmánál fogva ápol. A legtöbb bőrbetegség megszüntethető és kordában tartható, ha az ember egyszerűen házi kézműves natúr szappannal mosakszik.

 

Tartósítószerek és mesterséges anyagok a bolti kozmetikumokban

4. A nem megfelelő kozmetikumok.

Bemegyünk a boltba, meglátunk egy szép csomagolást, megszagoljuk, finom az illata, olcsó is, kész, mehetünk a kasszához.
Állj! Mi van benne? Mi az, amit ha megveszek, akkor a bőrömre kenem? Milyen hatása van azoknak az összetevőknek?
Olyan kérdések, amire fel kell készülni, ha szép bőrt szeretnénk. Mindennel foglalkozunk, a szomszéd néni kiskutyájával is, de azt nem tudjuk, mi van a kedvenc tusfürdőnkben, ami miatt habzik, vagy ami miatt nem romlik meg, vagy ami miatt olyan isteni illata van.
Rengeteg méreganyag jut így a szervezetbe, a bőrön keresztül felszívódva, amivel azután meg kell küzdenünk belül, és ha nem megy, akkor piros, akkor viszket, akkor ég a bőrünk, és mi csodálkozunk, hogy mi történt. Mi történt? Hát mi történt volna. Allergizáló vagy bőridegen anyagot kentünk magunkra.

Figyeljünk, hogy milyen kozmetikumokat használunk! Figyeljünk, mi van benne, és tudatosan vásároljunk. Lehet, hogy hiányozni fog egy darabig a megszokott testápoló illata, de szerintem reális áldozat ez, egy szép bőrért.

 

Éjszakai méregtelenítés

5. Az alvás
A szervezet éjszaka méregtelenít. Nagyjából éjfél és 3 között, amikor a legmélyebben alszunk, akkor teszi rendbe mindazt a testünk, amit nappal elrontottunk. Ekkor üríti ki a reggeli kávé maradékát, az ebédre megevett tartósítószerben gazdag „gyorskaját”, ekkor dolgozik leginkább a vesénk. Ha nem hagyunk neki időt, nem tud mit csinálni, raktároz. És tudjuk mi történik, ha megtelik a kuka és senki nem viszi ki. Kiborul…

Erre egyetlen megoldás az alvás. Egyrészt a táskákat tünteti el a szemünk alól, másrészt sokkal szebbnek látjuk a világot kipihenve, mint hullafáradtan. És saját magunknak teszünk vele jót, nem másnak. Szerintem ennyit minimum megérdemlünk a jutalom csoki mellé.

 

Elegendő folyadék

6. Víz, víz, víz és VÍZ!
A víz a legfontosabb alkotóeleme a testnek. A kiválasztó szervek működéséhez elengedhetetlen, márpedig a munka oroszlánrészét ők végzik. Ha nincs elég víz a szervezetben, elkezd elvonni olyan helyekről, ahol nem olyan égetően fontos. Például a bőrből. Ha a bőrben nincs elég víz, akkor kiszárad, kirepedezik, és megint ott tartunk, hogy nem tudja ellátni az elrendelt feladatát, nem véd, ráadásul fáj, viszket, és megjelennek a ráncok.

Napi 2 liter víz az ajánlott, de szerintem ez a minimum. Minél több annál jobb. És a legjobb benne az, hogy a vízből nincs olyan hogy túl sok. Maximum sokat járunk utána a mosdóba.
 

Natúr és természetes?

7. A smink.

A lányok többsége szereti sminkelni magát. Én is. Viszont itt is ugyan az a probléma, mint a többi kozmetikumnál. Mi van abban, amit magamra kenek? Mit tesz a bőrömmel? Hosszútávon milyen hatásuk van a szervezetre nézve. Egy egyszerű szempillaspirálban sokkal nagyobb százalékban lehet jelen bőrkárosító hatású anyag és műanyag, mint mondjuk egy átlag kézkrémben. Mitől marad vízálló? Mitől marad a bőrünkön, ha megszárad? Mi szívódik fel, és mi az, amit nem képes kiüríteni a szervezet utána?

Vásároljunk tudatosan, és ha lehet, minél kevesebbet sminkeljünk. A magyar lányok a legszebbek, és ha mi vagyunk a legszebbek, akkor smink nélkül is szépek vagyunk.

 

7+1. Sminkben aludni?

És a még rosszabb: egy átbulizott este után, hazazuhanok ki tudja mikor, későn, hullafáradtan bedőlök az ágyba és eszembe jut hogy nem mostam le a sminkem. Áh, majd holnap, gondoljuk kómásan, és elnyom az álom.
A sminkben alvás az egyik legrosszabb dolog, amit ide fel tudok sorolni. Ugyanis este, amikor a bőrünk tudna tisztulni, és megújulni, nem hagyjuk, mert eltömítettük egy kis alapozóval, megspékeltük púderrel, hogy biztos minden bőrhiba eltűnjön látszólag, a szemceruza darabkái a szemünkbe kerülve éjszakáznak, amikor megdörzsöljük, mert valami piszkál, és egyáltalán az egész.

A megoldás pedig nem más, minthogy figyeljünk a saját testünkre, hiszen ez a miénk, és akár tetszik akár nem, függünk tőle. Ha tisztán tartjuk, ápoljuk, szeretjük, akkor tiszta lesz, szép és egészséges. Csak ennyi a titok.