Szappan egy régi történetben

A minap a mosakodásról és a szappanokról olvastam egy életrajzi könyvben. A történet így szólt: a főhős mostoha körülmények között, napokon át menekült a hegyekben. Mikor végre sikeresen maga mögött hagyta üldözőit, erősen vágyott rá, hogy megmosakodjék. Szappan nem volt nála, kizárólag ennivalót, gyufát és fegyvert tartalmazott a hátizsákja.

Hogyan oldotta meg, hogy mégis „szappannal” tudjon tisztálkodni? Először bekente magát szalonnával, majd másodjára a tűznek a hamujával – amely segítségével az ebédjét főzte.  A zsír és a hamu együttese kissé elszappanosodott a bőrén, és ezután már csak a patakban kellett lemosnia magát. Leírása szerint mindezek után tisztább érzettel haladt tovább az útján.

Bár azt is hozzátette, hogy ez a módszer nyomába sem érhet egy dézsa meleg fürdővíznek és illatos szappannak, viszont van az a helyzet, amikor egy ilyen minimális tisztálkodásnak is lehet nagyon örülni.

A történet lehet, hogy így történt meg. Szakmai szemmel azt mondhatom, hogy a zsírok elszappanosodása nem gyors folyamat még akkor sem, ha nátrium-hidroxiddal (ami a legerősebb lúgok egyike) történik a reakció. Hamuval pedig határozottan lassú az elszappanosodási folyamat. Inkább a hamu dörzsölő hatása érvényesülhetett a főhős tisztálkodása során, mint a keletkező szappan jelenléte.

Szappan manapság

Jómagam  úgy vélem, a szappan az, amit minden utamra magammal viszek. Nincs is jobb, mint egy kézműves házi szappan a hátizsákban. Hogy miért? Mert kis helyen elfér, és sokoldalú:

  • ha akarom, kezet mosok vele,
  • ha akarom, zuhanyozok vele,
  • ha akarom, hajat mosok vele,
  • ha akarom, ruhát mosok vele.

Keszthelyen voltam a nyáron néhány napra, és csak egy szappan volt nálam. Nagy volt a nyári hőség, fagyit ettem és nem túl szerencsés módon a ruhámat is lefagyiztam. A szappanomat elővettem a hátizsákból, és kevés víz segítségével egy mosdóban hatékonyan ki tudtam tisztítani a ruhám, ami aztán gyorsan megszáradt a napon.

Mindig van nálam kézműves, házi szappan, ha elutazom itthonról. Egy termékkel sokféle tisztítást meg tudok oldani.

A szappannal helyettesíteni tudom a sampont, a tusfürdőt és a mosószert is. Ez a gondolat nem újkeletű. Nagyanyáink idejében is pontosan így történt, mindenféle mosási, tisztítási tevékenységre egyedül a szappant használták.