Három ital, ami meghódította a világot

A tea

  1. rész Tea és teafa

A tea útja

Tallinnból, Észtország fővárosából kezdjük az utat. A turisták rótta óváros egyik utcában, kis ajtó mögött díszeleg egy teás üzlet. A neve Chado, magyarosan kiejtve, csadó, a jelentése, a tea útja. Nincs is más olyan ital, ami annyira kapcsolódna sok ember elképzelésében az úthoz, a fejlődéshez, mint tea. S ez nem véletlen, hisz a tea ugyanerről a környékről származik, mint a Lao Ce, aki a taoista tanítás megalkotója volt. Ez pedig, jobban talán más spirituális tanításoknál a haladást magát, így az utat teszi fontosabbnak, mint a célt, ahová érkezni lehet.

De számtalan írás létezik erről, hogyan készül a tea, milyen növény valójában, hogyan szedik s még sok mindenről beszélnek vele kapcsán.

Ebben az írásban a tea útjára vetnénk egy pillantást, akárhogy is értelmezzük azt, bár a teaivás kultúrájáról oly sok szót írták már le, hogy Dunát lehetne rekeszteni teáról  írt könyvekkel.

Két növény, mindkettő tea?

Elsőnek érdemes körüljárni, mi is valóban a tea. Magyarul is, de itt az író anyanyelvén, észtül is gyakran mindenféle növényes italokat teának hívnak. Pedig  tea, ez csak egy bizonyos növénycsalád neve, s ennek két faja van. Egyik egy bizonyos Ázsiában növő fa, a teafa, avagy latinul camellia sinensis. Sokan ismerik talán illóolajként a teafaolajat, amit viszont nem a camellia sinensisból nyernek, hanem egy másik camelliából, a camellia oleiferaból.

S ez a kettő teafa gyakorlatilag a világon legismertebb teák összese.

Különféle teafajták

Gyakran említett különböző színű teák pedig mind a camilla sinensis levelei, amiket vagy más-más időben gyűjtik, vagy különféle eljárások szerint  dolgozzák fel.

Zöld tea

A legegyszerűbb, s a legősibb teatípus a zöld tea. Egyszerűen gyűjtött tealevelek, ezeket a napon megszárítják s összesodorják. Így nem vész el a teából semmi s száradás során benne maradt hatóanyagok leginkább jótékonyak.

Zöld teából több változat is létezik, amelyek a levél kora s a sodrási módja szerint különböznek leginkább. Ezeket a teákat nem érlelik, csak leszedik őket, esetleg hőkezelik s utána kiszárítják belőlük a nedvességét.

Fekete tea

Az érlelt, vagy fekete teát száradás előtt egy bizonyos ideig nedves termekben állni és romlani hagyják, így lebomlanak a tealevélben lévő anyagok egy része s más ízek jöhetnek ki.

Régebben a kínaiak nagyon ritkán adták el zöld teát, az érlelt teát meg összepréselték s pontosan mért adagokban  használták a határ menti népekkel való üzletelésben.

Tea tejtermékekkel együtt fogyasztva

S bár a tejes tea leginkább angolokhoz kapcsolódik, különféle tejtermékekkel összekevert tea még inkább a himalájai népektől, Tibetből ered, ahol jakvajas sós teát isszák, sőt néha levesekbe bele is főzik a teát, ezeket a leveseket akár több óráig is főzhetik.

A tea elnevezése

Európának már több ezer éve van kapcsolata Kínával s Indiával, de a teaivás még csak aligha 500 éve jelent meg nyugaton. Erre mutat például az az érdekesség, hogy amerre a tea tengeren át érkezett, ott a kínai nyelv déli tájszólások kiejtése után a té vagy ebből származó szavakat használják, ahova viszont szárazföldön át jutott el a tea, ott az északi tájszólások után csának hívják a camilla sinensis leveleiből készült italt.

Van azonban egy pár európai nép, ahol nem olyan egyszerű a dolog. Lengyelül például sem a csai, sem a té szó nem segít ki minket, mivel ott a teát herbatenek  hívják. Varsóban töltött időm alatt például így tanultam teát kérni: „poproszę herbatę z cytryną.” Egy teát kérek citrommal.

Magyarországon kevés teát isznak, de jelentős rajongótábora mégis van. Érdemes böngészni például a http://terebess.hu/tea című oldalt vagy különböző teaházak oldalait, amelyikből a legtöbb nagyobb magyar városban azért van legalább egy.

Tea a szappanokban és krémekben

Modern korban már a teát nem csak isszák, hanem különféle termékekben használják különlegességként vagy a tulajdonságai miatt. Szappanban a lúgot víz helyett lehűtött teában oldhatjuk fel, krémekben a vizes fázisban lehet a vizet teafőzettel helyettesíteni.

Az Emese Műhelye szappanok közül a

  • Citromfű-csalán kézműves natúr szappanban, és a
  • Spirulina-vöröstea szappanban használunk fel teát a készítés során.