Az izzadásról

Miért izzadunk?

A bőr egyik fontos feladata a kiválasztás a verejtékmirigyeken keresztül. Ez azt jelenti, hogy a táplálkozással vagy a légzéssel a testünkbe kerülő méreganyagok a bőrön át el tudnak távozni. Egy felnőtt ember naponta átlagosan 500-800 ml izzadtságot termel, ami vizet, ásványi anyagokat, hormonokat, és egyéb vegyületeket tartalmaz. A kiválasztás mellett a hőszabályozás fontos eleme az izzadás. Nagy melegben izzadással hűti magát a test.

Az izzadás szükséges élettani folyamat

Az izzadás teljes megszűntetése katasztrofális hatással lenne a szervezetre, sem a kiválasztó, sem a hőszabályzó feladatát nem tudná ellátni a testünk.

Az izzadtságszagról

Maga az izzadság, amikor keletkezik, akkor szagtalan, viszont a bőrön tanyázó mikroszkopikus méretű baktériumok elkeverednek az izzadtsággal, és ezen a táptalajon gyorsan elszaporodnak, eközben keletkezik a kellemetlen, olykor szúrós testszag.

Az alumíniumtartalmú izzadásgátló dezodorok

A verejtékmirigyeket szűkítik össze szinte teljesen az alumíniumtartalmú dezodorok, ezáltal gátolják meg az izzadást. Ez azt jelenti, hogy az izzadtság nem tud távozni a bőrön keresztül, így a méreganyagok, amik az izzadtságban vannak, jobb híján a test belseje felé vándorolnak. Ez a hatás különösen megterheli a nyirokrendszert, leginkább a hónaljnál lévő nyirokmirigyeket. Orvosilag igazolták, hogy a manapság már nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is fordul elő mellrák, amit a mellnél levő nyirokcsomók kóros elváltozása okoz. Ez a hatás az alumíniumtartalmú dezodorok elterjedt használatával van összefüggésben.

Alumíniummentes biztonságos dezodorok

Az alumíniummentes dezodorok nem gátolják az izzadást, nem gátolják a test méregtelenítő funkcióját. Viszont a testszag kialakulását előzik meg, ugyanis a baktériumoknak nem kedvez a lúgos kémhatású dezodor, így nem tudnak szaporodni, és nem tudnak savanyú szagú, savas vegyületeket sem termelni. Az alumíniummentes dezodorban a lúgos kémhatást a szódabikarbóna adja, ez kíméletes és biztonságos bőrhöz, hiszen gyomorégés ellen is ezt az anyagot szokták megenni, akinek szüksége van rá, mivel sok a gyomorsava.

Illóolaj tartalmú, hatékony, gyógynövényes izzadásgátló dezodor

Az illóolajok között a zsálya illóolaj izzadás szabályozó hatású, amely a gyógynövények között is egyedülállóvá teszi. Ezenkívül a zsálya illóolaj antimikróbális hatású, tehát baktérium, gomba és vírusellenes. A sebgyógyulásokat is elősegíti, ami nagyon célszerű, mivel a hónalj szőrtelenítésekor néha előfordulnak kisebb-nagyobb felszíni  bőrsérülések. A zsálya illóolaj mindhárom hatása lényeges minőségi elem a dezodorok szempontjából, ezért szinte minden natúr gyógynövényes dezodor zsálya illóolajat tartalmaz, a variáció csak annyiból áll, hogy melyik illóolajat választják a készítők még a zsálya mellé.

Az Emese Műhelye termékei között megtalálható a Gyógynövényes izzadásgátló natúr krémdezodor zsálya illóolajjal.