A növény leírása:

Az orbáncfűfélék családjába tartozó évelő növény, amely erdőszélek, füves, cserjés helyek gyakori növénye.

Hogyan gyűjtsük az orbáncfüvet?

A növényt virágzó állapotában, június-július folyamán gyűjtsük, ha a virágot ujjaink között szétmorzsoljuk, sötétpirosas levet ereszt.

  • Ha teának akarjuk felhasználni, akkor a növény felső virágos hajtását gyűjtsük.
  • Ha orbáncfű olajat szeretnénk készíteni házilag, akkor csak a virágját gyűjtsük, a levelét és a szárát nem.

Mi az orbáncfű hatóanyaga?

A növény illóolajat, cseranyagot, flavonoidokat, naftodiantronokat tartalmaz.

Mire jó az orbáncfű?

Az orbáncfű teáját sokan használják idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen, de alkalmazzák bőrgyulladások, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is. Jótékony hatással van az emberi szervezetre gyomorfekély vagy vese- és epebántalmak, továbbá idegi eredetű gyomor-bélrendszeri panaszok esetén. A száj belső sérülései ellen szintén ajánlott.

A népi gyógyászatban az orbáncfű olajat reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bőrbetegségek kezelésére használják. Köszvény, furunkulózis és egyéb gennyesedések, felületi-külső vérzések esetén használták. Jó hatással van még az ekcémára, az orbáncra, aranyérre, visszérre, égési sebekre, lábszárfekélyre és más, nehezen gyógyuló sebekre is. Hámosító hatásának köszönhetően mindenféle sebek gyógyulását segíti elő.

 

Hogyan készítsünk házilag orbáncfű olajat?

A leszedett friss növény virágjait használjuk csak fel, 1-2 napig szikkasszuk a napon, hogy nedvességtartalmának egy részét elveszítse, majd valamilyen növényi olajban áztassuk 1-2 hónapig, amíg az olaj szép piros nem lesz. Érdemes pl. hidegen sajtolt napraforgó olajat használni az olajos kivonathoz, mert jól látszik az olaj színének változása. De bármilyen más, világos színű olaj is alkalmas erre. Akár extra szűz olíva olajba is áztathatjuk a virágokat, ekkor viszont nem fogjuk tudni jól megfigyelni a pirosas szín megjelenését.

Mennyiségileg úgy célszerű készíteni házilag ezt az olajos kivonatot, hogy egy megfelelő méretű befőttes üveget veszünk, amiben a virágok lazán beleférnek, felöntjük olajjal, és az üveget lezárjuk. Elősegíthetjük a növény hatóanyagainak kioldódását azzal, ha minden nap megmozgatjuk az üveget, felrázzuk egy kicsit az olajban úszó virágocskákat. Amikor eltelik az 1-2 hónap, akkor az olajat leszűrjük a virágoktól, és tiszta kis üvegekbe töltjük.

 

Meddig jó a házilag készített orbáncfű olaj?

Kétféleképpen tud megromlani egy házilag készített olajos kivonat:

  • ha megbüdösödik az olaj a növénnyel együtt. Ez akkor következik be, ha a növény nagyon sok vizet tartalmazott. eső után szedtük, frissen raktuk bele és nem szikkasztottuk egy kis ideig. A nagy víztartalom miatt ha ez bekövetkezik, akkor az egész olajat ki kell önteni, nem használható fel.
  • ha megavasodik az olaj. Az olajok meg tudnak avasodni, ha lejár a szavatossági idejük. Az avasodást egy bizonyos avas szag megjelenése jelzi. Mivel 1-2 hónapig zajlik a kioldás, aztán pedig egyből nem használjuk fel az egész olajat, ezért mindenképpen olyan olajat érdemes használni, aminek a szavatossága minimum fél év, vagy több.

 

Az Emese Műhelye termékeiben az ekcémára javasolt krémben használjuk fel az orbáncfű olajat.