Szappan készítési alapanyagok.

Az emberiség már több évszázada ismer különféle szappankészítési eljárásokat, és használják is ezeket a szappanokat. A szappan készítéséhez alapvetően két hozzávaló anyag szükséges. Az egyik a zsírok vagy olajok, másik pedig a NaOH (nátronlúg). Ez utóbbit vagy a szatócsboltban vásárolták eleink, vagy a mész-szóda módszer használatával a szappankészítési eljárás közben („online”) keletkező nátronlúg volt az, ami elszappanosította a kiindulási zsiradékot.

Kőolaj a kozmetikában

Meggyőződésem, hogy a II. világháború évei után gyökeresen megváltozott kozmetikai hozzáállásnak két fő oka volt.

  • Élelem is alig akadt, nemhogy szappant vagy krémeket gyártsanak olajokból.
  • Robbanásszerű fejlődésnek indult a kőolaj-ipar.

Egyre több benzin kellett az egyre több gépjármű számára, és melléktermékként egyre több kenőolaj keletkezett, amit a járművekre és egyéb gépekre nem tudott elhasználni. A kőolajszármazékok kozmetikai iparban történő felhasználása egy csapásra erre a két problémára egyszerre megoldást jelentett.

Kenőolaj a bőrödre: vazelin és paraffin

Vazelin és paraffin a két fő összetevő, amit a boltokban kapható a krémekben alapvetően szokott lenni. Mindkettőre az jellemző, hogy

  • a bőrön nem szívódik fel,
  • egy réteget képez a bőr felszínén,
  • gátolja a bőrlégzést,
  • használata során az az érzésed támad, mintha egy láthatatlan nejlon zacskó tapadna az arcodra.

Az a véleményem, hogy a kenőolajak a gépek és berendezések kenésére teljesen megfelelőek, de a bőrünk számára nem. Hogy mégis miért használják olyan nagy előszeretettel? Mert a kenőolajokhoz

  • könnyen hozzá lehet férni,
  • nagy mennyiségben keletkezik a kőolaj finomítás során, melléktermékként,
  • a bőrre gyakorolt allergizáló hatása igen alacsony,
  • olcsó.

Kőolajszármazék a tusfürdőben.

A kőolaj ipari felhasználása a kozmetikában, mesterséges tenzidek gyártásával vette kezdetét. Ezek a mesterséges tenzidek szappanszerű vegyületek, amik tisztítanak, oldják a zsírt. Az SLS az egyik leginkább bevált mesterséges tenzid, amit szinte minden, a boltokban kapható kozmetikumban megtalálható:

  • tusfürdőben,
  • fogkrémben,
  • samponban,
  • mosogatószerben,
  • különféle tisztítószerekben,
  • ritkán krémbe is teszik.

Az SLS álnevei: nátrium-lauril-szulfát, sodium-lauril-szulfát, nátrium-coco-szulfát, sodium-coco-szulfát. A kozmetikai termékeket gyártó cégek ma már egyre több SLS mentes terméket kínálnak, ugyanis az SLS lehetséges bőrkárosító hatásáról elég sok információt lehet találni az interneten. Fogkrémet viszont nagyon nehéz találni olyat, amiben nincs benne ez a vegyület. Ettől habzik extrém módon, ha egy borsónyit a fogkefére teszel.

Miért lehet káros a tusfürdő a bőrödre?

Az SLS tartalom, ami tusfürdőben van,

  • sokkal jobban oldja a zsírt, mint a házi szappanok,
  • ezáltal sokkal jobban szárítja a bőrt,
  • állandó használatával az érzékeny bőr teljesen kiszárad, kirepedezik, kipirosodik, állandóan viszket,
  • az ekcéma megjelenésére hajlamosít.

Az ötvenes években komoly reklámkampányt folytattak, hogy a szappanok használatáról átszoktassák az embereket a tusfürdők használatára. Manapság ellenkező a tendencia, egyre többen ébrednek rá arra, hogy a tusfürdők és egyéb bolti kozmetikai termékek SLS tartalma károsan hat a bőrre, ezért egyre többen kezdenek használni újra házi készítésű szappant.