Beauty bloggerek hatása a vásárlókra

Nemrég kezdtem el forogni a bloggerek körében, és meglepően tapasztalom hány és hány lány vezet beauty blogot, aminek a lényege az, hogy különféle bolti krémeket tesztelnek.

Ami viszont a még megdöbbentőbb számomra, hogy úgy tűnik, erre van kereslet. Van olvasója, van hozzászólás, és van érdeklődés az adott krém iránt, amiről a kedves író magától (vagy némi ráhatással) sorokon keresztül áradozik.

És igazából megdöbbent a monumentalitása a dolognak, hogy időnként, mint a birkák, úgy mennek egy reklám után a boltba, veszik meg, mondják el, hogy még több ember mehessen be és vehesse meg ugyanazt a köznapian szólva vacak krémet, szemceruzát, tusfürdőt, borotvahabot, izzadásgátlót, arctisztító tejet, micellás vizet, ásványi erővel megáldott ránctalanítót és a többi csodálatos kenceficét.

Különféle krémek hada várja a vásárlókat a polcokon

Már a különböző krémek választéka is rémes, hát még az egy kategórián belül elhatárolódó krémek sora, ami mind azt hirdeti, hogy ő több és jobb a másik 92 ugyanolyan verziónál, és csak őt kell megvenni.
Minek ennyi krém? – kérdezem én. Mert ez a divat.

Úgy látszik az a divat, hogy esztelenül magunkra kenünk amit érünk, mert száraz a bőrünk, kirepedezett a kezünk, korpás a hajunk, pattanásos a homlokunk, és büdöset izzadunk, de ez meg az a krém azt ígéri, hogy tökéletes gyönyörűségű: fiatal és üde lesz tőle a bőrünk. (Mert hogy a reklámok szép nénijei-bácsijai ugye gyönyörűek? )

Testünk elárulja, hogy mit szeret

Miután magunkra kentük a krémet, bedezodoroztuk, felvittük és lemostuk: egy napra eltűntek a ragyák, megszűnt a szarkaláb, puhább lett kicsit a bőr, ekkor megnyugszunk hogy háhh, ez használt.
Aztán amikor másnap előjön újra a probléma, újra elvégezzük a műveletet. Észre se vesszük, hogy a bőrünk egy árnyalatnyit szárazabb lett, hogy  egy kicsit jobban sebes mint tegnap, a hajunkon mintha több korpa lenne – de ááá ez nem lehet, hát a samponomra az van írva, hogy megszűnteti a korpát.
És mindez addig – addig megy, míg eljutunk arra a pontra hogy kijelentjük, az adott termék nem vált be nekünk, mert érzékeny a bőrünk, vagy zsírosabb, mint amire a krém/arctisztító/ránctalanító jó, és keresünk egy másikat.

Pedig a testünk csak jelzi, hogy mit szeret. És mit nem szeret. Nem szereti, ha ásványi anyagokkal tömíted el a pórusaidat, mert nem kap levegőt. Nem szereti, hogy glicerindús krémekkel kenegeted, mert még jobban kiszárad. Nem szereti, hogy extrán zsírtalanító samponnal mosod a hajad, mert nem tudja megvédeni magát és előbb – utóbb kihullik.

De nem, biztos nem a kozmetikumok voltak a pocsékok, a bőrünk, hajunk, körmünk nem elég jó.

A káros hatások összeadódnak a bőrön

Lehet, hogy te személy szerint nem használsz ennyi dolgot. Mégis, mit gondolsz, egy nap szerinted mennyi károsító dologgal találkozik a bőröd?

Most az ételeket nem számítjuk bele a képletbe. (Bár hogy mit viszünk be a szervezetünkbe,  azért eléggé fajsúlyos dolog, ha a testünkről van szó, mert nem mindegy, hogy tartósítószerben dús műanyag gyorsételeket fogyasztasz, olcsó és reklámozott de tápanyagszegény, ízfokozóban gazdag bolti ételeket, vagy megvonsz-e valamit a szervezetedtől, legyen az valamilyen divatos diéta miatt is. De ide tartozik a reggeli kávé, a fájdalomcsillapító pirulák, vagy bármilyen egyéb gyógyszer, amik rövidtávon nem, de hosszútávon roncsolni tudják a bőrünket. De most ezt a részét hagyjuk.)

Szóval, ha az ételeket nem számítjuk, akkor is tusolunk, finom illatúra parfümözött, sls-től dúsan habzó tusfürdővel, a bőrünkön hordjuk a ruhát, amit a legújabb macis mosószerrel, öblítővel, ruhaparfümmel és vasalást könnyítő lével turbóztunk fel – aminek az illatát nagyon szeretjük, csak abba nem gondolunk bele, hogy ha az illat benne marad a ruhában, akkor ez  mesterséges illatanyag jó eséllyel irritálhatja bőrünk).

Talán dohányzunk, de ha nem is, biztos elmegyünk olyan mellett az utcán, buszon, aki füstöl, nem szólva az autók kipufogójából jövő sok mocsokról, porról, a gyárkéményből jövő szennyezésről. A fa bútort polírozó szerrel védjük, az ízelt lábúakat rovarirtóval, a penészt gombaölővel, a vécét pedig baktérium mentesítjük, a csapot vízkő mentesítjük, hogy minden szép tiszta és illatos legyen. A helyzet az, hogy ezeket sem lehet teljesen lemosni, sem a tárgyakról – tehát ha megfogjuk az még rajta maradt -, sem a kezünkről, ha mi takarítunk.  Ezen kívül a nők vagyunk és szépek akarunk lenni, ezért sminkelünk – ki jobban, ki kevésbé.

A bőrünk nem visel el korlátlanul mindent

Egy nap alatt a bőr kismillió dologgal veszi fel a harcot, megvéd minket a saját műanyag világunktól, mi meg sopánkodunk, hogy kiszárad, begyullad, sebes lesz, és fáj. Aztán meg rákenünk még két réteg műanyagot, hogy levegőt se kapjon, zsír se legyen rajta ami ápolná, és várjuk a csodát, hogy majd egészséges lesz.

Na kérem, ez valahol a nemtörődömség és az esztelenség határán van logikailag.

Ami a szörnyű ebben a rendszerben, hogy természetesnek vesszük. Természetes, hogy a bőrünk mindig megvéd, kimeríthetetlen védelmet biztosít, legyen szó bármiről, és természetes hogy ha már elege lesz a sok méreganyagból még adunk neki hogy ejnye-bejnye ettől most igazán gyógyulj meg.

És nem azt mondom, hogy nem szabad semmit a bőrödre kenni, mert minden rossz. Ha megfigyelted a fent felsorolt károsító tényezők nagy részét nem tudod kikerülni.

Tudatosan válaszd meg a termékeket, amit használsz!

Azt megteheted, hogy tudatosan választasz meg minél több hétköznap dolgot. Kezdve a mosogatószertől az öblítőn át a légfrissítőig.

Minél kevesebb kemikáliával, hogy megvédd saját magadat.

Ezután is előfordulhat, hogy a bőröd száraz lesz, vagy begyullad. De ne ronts a helyzeten egy szépen hangzó krémekkel, hanem nézz utána, hogy mi is van benne, és mit tesz az a bőröddel.

Ez nem egyszerű, mert a gyártók sokféleképpen tudják ugyan azt ráírni a címkére, vegyük csak a sodium-lauril-sulfatot. Néha sls-t írnak, vagy sodium-coco-sulfatot. Viszont mindenképpen megéri odafigyelni a kozmetikumok összetevőire, hiszen a saját testünkről van szó, a saját életünkről. Más nem fog odafigyelni ránk és az egészségünkre, ezt nekünk kell.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az Emese Műhelye termékekben csak természetes alapú, ápoló összetevők vannak, és úgy alakítottunk ki a termékcsoportokat, hogy mindenki megtalálhassa azt, ami számára a legjobb – mind krémekben, mind szappanokban.

Beauty blogger teszt felhívás

Az elején megemlítettem a beauty bloggereket. Nem a haragjukat szeretném kivívni, hanem őket is az egészségük védelmére intem. A fiatalok a legtöbb esetben természetesnek veszik, hogy a bőrük rugalmas, erős, ha probléma is merül fel, majd megoldódik, de a helyzet az, hogy a bőr se tud végtelen terhelést elviselni, és előbb utóbb kimerül. A bolti kozmetikumok nem feltétlen segítenek ezen a problémán, hanem általában csak rátesznek egy újabb lapáttal.

Ezúton szeretnénk indítani egy terméktesztelő akciót.

Tehát BEAUTY BLOGGEREK FIGYELEM!
Ha szeretnél egészséges krémet is tesztelni, írj nekünk e-mailen vagy facebookon. Megbeszéljük, hogy neked mi lenne a legmegfelelőbb termék, és mintát küldünk belőle, cserébe egy bejegyzésért a blogodon, hogy őszintén milyen volt az Emese Műhelye krémeket, szappanokat használni.
Hangsúlyozom: őszinte véleményt szeretnénk, és azt hogy minél egészségesebb lehess – szerintem ez egy fair ajánlat.
Ha kérdésed van, vagy érdekel a tesztelés írj, és megbeszéljük a részleteket.