Anyukámnak 3 lánya van, én vagyok a legidősebb. Tipikusan zsíros bőrrel születtem és rendelkezem vele azóta is, noha ez mára vegyes bőrré szelídült. Küzdöttem vele, átérzem minden problémás, pattanásos, mitesszeres bőrű lány helyzetét. De ez kezelhető volt a boltban fellelhető kozmetikumok segítségével. Vagyis inkább kordában tartható.

Mindkét húgom ekcémás. Amikor Réka született és kiütköztek nála a piros foltok, elég hamar megtanultuk, hogy mi is ez a bőrbetegség, amitől egész éjszaka sír, jó hangosan, és mindegy mit csinálsz: szörnyen viszket a bőre.

A fél lexikont kitanulmányozva és az internetet bújva rájöttünk mi ez, és teljes gőzzel a megoldáson voltunk, próbálkoztunk mindenféle bolti krémmel, a patikában kapható leginkább ajnározott csodacuccokkal. Egy részük simán nem használt, más részük megoldásként kecsegtetett először, aztán sokkal rosszabb lett. Réka pedig csak sírt és viszketett.

Ha a krémek nem használnak, keressünk más megoldást-jött az ötlet, és elkezdünk kísérletezni. Kiderült, hogy a tehéntej irritálja a bőrét, tehát ha nem eszik tejet és tejterméket, nem lesz kiütéses. Tökéletes megoldásként teljesen elhagytuk a konyhából, vele együtt a tejfölt, a tejes mártást, a tejes sütiket, a tejes fagyit, hiszen ha látja, hogy mi esszük akkor neki is rosszabb, szolidarizáltunk vele.
Azt mondták kinövi és kinőtte, kb. 8-9 évébe telt….

9 évvel később megszületett a legkisebb húgom, késői gyermekként, és mit ne mondjak, rövid időn belül mikor már szilárd dolgokat is evett, előjött nála is az ekcéma. Ekcéma ekcéma ekcéma és még több viszkető piros folt. Sokkal rosszabbul, mint a nagyobbik húgomnál, nála az összes végtagján, a hajlatban, a csuklóján a testén… mindenhol piros irritált bőrfelület.

Jól bevált módszerként elkezdünk kísérletezni ,hogy mit is kell mostantól hanyagolni. Próbáltuk a tejet, az apró bogyós gyümölcsöket, a glutént, a tojást, semmi. Teljesen vegyes volt a reakció. Orvoshoz is elmentünk, terheléses tesztet is csináltak (vagy mi ez) és az eredmény ugyan az. Nem tudtuk meg, hogy mi az, ami kiváltja az ekcémát.

Mit csináljunk most? Adott egy gyerek, aki éjszaka nem alszik, és az hagyján hogy téged nem hagy, de szenved, mert fáj a bőre, sírva ébred, és amint megtanult beszélni egy kicsit, arra kér, hogy vakard, mert viszket, és te nem tudsz tenni semmit. A tehetetlenség a legrosszabb, viszont a legjobb motiváló erő.

Ekkor kezdett anyukám foglalkozni intenzívebben a krémekkel és szappanokkal. Látott pár helyen házi szappant és vett egyet kettőt, hogy hátha segít. Azt kell mondjam kissé segített. És nem csak a húgomon (a másik addigra már kilábalt belőle ugye) hanem anyukámon is, neki ugyanis téli ekcémája volt, télen kirepedező kezek, amik nem gyógyulnak be, és ha kimész a hidegbe… horror.
Szóval a szappan segített és kordában tartotta a piros foltokat. Ezen felbátorodva kezdett kutatni azután, hogy ő ezt hol tanulhatná meg. A tanodához, amit talált és ahol elvégezte a tanfolyamokat, rövid úton csatlakozott, és kémiatanári ismereteivel kísérletezni is kezdett. Ezt a részét imádtam a legjobban.

Két és fél évet dolgozott itt anya, rengeteg krémet és szappant kísérletezett ki, és engem is többször vitt tanfolyami segítőnek, amíg már a fülemen jött ki az összes modul. A húgom bőre jelenleg úgy néz ki, hogy néha megjegyzik, hogy mintha kicsit száraz lenne, de amúgy egyáltalán nem feltűnő, pedig a kezén sokszor véresre vakart seb volt.

Azóta teljesen átálltunk a házi krémekre, szappanokra, tusfürdő egyáltalán nincs otthon, és ami régen volt a kád mellett rengeteg különböző flakon azok ma már csak játéknak vannak, vagy egy-egy sampon néha, de ennyi. Hajra pakolást a konyhában készítek, a bőrömre ha kell valami, megkérem anyát hogy készítsen a kedvenc krémemből, sportsérülésre, bármire, mindenre van megoldás. Bolt nélkül.

Hozzáteszem, hogy költséghatékonyabb is, ugyanis ha bemegyek a boltba, és megnézem egy olcsó krém összetételét, máris elmegy a kedvem attól, hogy magamra kenjem. Megtanultam, melyik furcsa idegen név mit takar, és mit jelent, ha én azt a bőrömre kenem. Egy drágábbat pedig ha nézek, százalékosan ugyan sokkal színvonalasabb összetevői lehetnek, de még azokban is találok olyat amitől feláll a szőr a hátamon.

20 éves vagyok. Vagyok olyan szerencsés hogy belenőttem ebbe a dologba, és ha nekem lesz családom egy biztos, akár ekcémás vagy problémás bőre lesz valamelyik gyerekemnek, akár nem, nem megyek boltba akármilyen kozmetikumot venni. A natúrkozmetikumokban hiszek, családunkban már többször is bizonyították, hogy működnek.