Az ekcéma sokak életét keseríti meg, és súlyossága különféle mértékű lehet. Leginkább a kézen vagy a lábon jelentkezik, tipikusan kézfejen, ujjakon, könyök-  és térdhajlatban. Ezeken a területeken a bőr nagyon száraz, berepedezhet, nehezen gyógyul be, erősen viszkető érzés és egyben nagyon fájdalmas is. Ha a viszkető bőrterületet a páciens túlzottan vakargatja, akkor sebes, vérző ekcémává is válhat.

Az ekcéma kialakulásának okai sokfélék lehetnek, többek között:

 1. Öblítő
  Valamilyen intenzíven irritáló anyaggal való közvetlen érintkezéstől – tipikusan ilyen anyag az öblítő, mivel mesterséges színezékben és mesterséges illatanyagban nagyon koncentrált termék, a ruhákban benne maradó mesterséges vegyületek irritálhatják az érzékeny bőrt. Megoldás az öblítő végleges elhagyása. Öblítő helyett használhatunk 1 dl vízben feloldott citromsavat, amibe akár csöpögtettünk néhány csepp illóolajat.
 2. Allergia
  Az is lehet, hogy a háttérben élelmiszer allergia áll fenn. Ez lehet tej, tojás, liszt, tartósítószer vagy más egyéb fajta táplálék, esetleg ezek kombinációja. Megoldás ilyenkor az allergén táplálék felderítése és az étrendből való teljes kizárása
 3. Hideg
  Sokaknál a téli hideg beálltával a kéz mutat ekcémás tüneteket. Ilyenkor hiába húzunk kesztyűt, és kenegetjük valamilyen gyógyszertári vagy bolti krémmel, nem használ. A probléma gyökere ilyenkor az, hogy a mindennapos kézmosásra használt bolti folyékony szappanban levő nagyhatású tisztító hatású anyagok nagyon drasztikusan tisztítják le a bőr felső rétegét, eltávolítják azt is, amit már nem kellene. Így a bőr – eddig egyensúlyban levő – működési folyamatai sérülnek, nem tud a bőr teljesen regenerálódni. Előbb utóbb belefárad a bőr az állandó küzdelembe, és már nem tud a téli hideg levegő szárító hatásának ellenállni. Ekkor erősen száraz, nagyon viszkető, problémás területek jelennek meg a kézen vagy az arcon. Magától csak a hideg elmúltával szűnik meg ez a probléma.
 4. Vegyszerek
  A kézen akkor is kialakulhat ekcéma, ha valamilyen foglalkozás kapcsán fertőtlenítő szerekkel vagy egyéb bőrkárosító vegyszerekkel találkozik a bőr rendszeresen. De van annyira érzékeny bőr is, amely már az általános mosogatószertől is, vagy az érzékeny bőrre ajánlottól is extrém módon kiszárad, foltokban kipirosodik, száraz, viszkető területek jelennek meg rajta. Megoldás ilyenkor – ha lehetséges – a kesztyűben való munkavégzés, illetve a bőr bőrbarát termékekkel ápolása: ezek a kézműves szappan és az ásványi olajmentes krémek.

Az ekcémás bőr ápolása

A kézműves natúr szappanok ápoló hatása

A szappan szárít, szokták mondani általánosságban. Ez így nem igaz. Nagyon sokféle minőségű és összetételű szappant lehet kapni. Igen, van sokfajta olyan szappan, ami szárít. De olyan fajta is van, ami bőrbarát, ápolja, és védi a bőrt, így az ekcémás bőrt tisztítja és regenerálja egyszerre.

A kézműves szappanok készítésükből adódóan a szappan mellett növényi olajat és glicerint is tartalmaznak kis mennyiségben, ezáltal úgy működnek, mintha szappan és testápoló lenne kettő az egyben. A bolti szappanok nem tartalmaznak sem glicerint, sem plusz ápoló növényi olajat, ezért tudnak szárítani.

Ekcémás bőrre, érzékeny bőrre, vagy akár gyerekeknek a kézműves szappanok kifejezetten ajánlottak. De normál, problémamentes bőr esetén is el lehet gondolkodni, hogy célszerű váltani a tusfürdők használatáról, mielőtt a bőröd még megsínylené a folyékony szappanok és tusfürdők drasztikus tisztító hatását. Ez a szárító hatás például az alsó lábszáron erős viszkető érzésként is jelentkezhet akár először.

A kézműves natúr szappanok pedig nem tartalmaznak semmilyen mesterséges adalékanyagot, ami irritálhatná az érzékeny bőrt. Vagy illatmentesek, vagy illóolajjal illatosítottak. Ha van is illatuk, az nagyon enyhe.

Az ásványi olajmentes natúr krémek ápoló hatása

Az ásványi olaj vagy kőolaj egy természetes anyag. Vannak, akik azt mondják, hogy a bőrnek nem tesz rosszat, nem irritálja. Viszont az igazság az, hogy egyáltalán nem bőrbarát.

Bőrbarát az, ami a bőr szerkezetével rokonságot mutat. Az ásványi olaj, vagy kőolaj pedig nem az. Ezért van az, hogy nem szívódik fel a bőrön keresztül, mert más a szerkezete. A kozmetikákban ezért tudják alkalmazni a paraffin-kesztyűt, mint eljárást, mert a paraffin és a vazelin is – mindkettő kőolajszármazék – egy réteget képez a bőrön, nem szívódik be, és mintha egy műanyag zacskó lenne a bőrödön, nem engedi a bőrt lélegezni.

Az, hogy az ásványi olaj tartalmú krémek nem engedik a bőrt lélegezni, még egy egészséges, problémamentes bőrnek is gondot okoz. De egy ekcémás, sérült felszínű, károsodott bőrre ilyen krémet kenni egyszerűen felelőtlenség. Ezért használunk a kézműves krémekben csak növényi olajakat, többek között: olíva olajat, kókuszvajat, sheavajat, kakaóvajat, mandula olajat, sárgabarackmag olajat.

A növényi olajok szerkezete ugyanis szinte teljesen megegyezik a bőr szerkezetével, ezek a krémek maradéktalanul felszívódnak, és ápolják mind az egészséges, mind a sérült, ekcémás bőrt.

Az Emese Műhelye natúr szappanok és natúr krémek mind az ekcémás, mind a problémamentes bőrre nézve is nagyszerű választás. Ekcémára pedig kifejezetten az orbáncfűolajas-sheavajas natúr krémet ajánljuk. Eddig mindenkinek bevált.