Műanyag szatyrok korában élünk

Mindig is fontosnak tartottam a környezetünk védelmét, ezért mikor idén először hallottam a műanyagmentes július felhívást, lelkesen csatlakoztam hozzá. A bevásárlásaimhoz már jó ideje vászon táskákat használok, de most úgy gondoltam itt az ideje szintet lépni, hogy semmilyen nejlon szatyrot ne kelljen használjak, mikor a boltokban gyümölcsöt, zöldségeket vagy pékárút vásárolok.

Ezek a könnyen szakadós, leheletvékony műanyag szatyrok mindig is bosszantottak, mert időnként addig sem bírják ki, míg hazaviszem bennük az árút. Ezenkívül mindegyik fajta termékhez másikat kell használni, így egy vásárlás során egy ember 5-10 nejlon szatyorral tér haza, ami egyből a kukába kerül, vagy jó esetben a szelektív műanyag kukába. Mindez szörnyű pazarlás és szörnyen környezetkárosító,  ha kiszámoljuk, hogy naponta mennyi ilyen nejlon szatyor kerül a kukába nap mint nap.

Régen, mikor még nem volt műanyag

Gondolkoztam azon, mit használtunk régebben, mikor még ezek a nejlon szatyrok nem léteztek. A péknél papírzacskóba kaptad a zsömlét vagy a péksüteményt, a kenyeret pedig papírba. A zöldségesnél annak idején ha kértél krumplit, almát, vagy paradicsomot, akkor a zöldséges ezeket fajtánként külön-külön lemérte ugyanabban a műanyag tálban, a mérlegen, majd beleborította a vászon szatyrodba egyik fajtát a másik után. Nem kaptál hozzá semmilyen csomagolást. Aztán otthon lehetett az összekeveredett árút szétválogatni. Akkoriban alaposan meg kellett gondolni milyen sorrendben kéred az árút, mert nem jártál jól, ha először paradicsomot kértél, és kaptál a szatyor aljára, aztán másodiknak meg krumplit borított rá a zöldséges.

Később megjelent az az igény, hogy a zöldséget és gyümölcsöt az emberek maguknak válogassák össze, és kellett valami, amibe belepakolják a zöldségesnél. Illetve megjelentek a nagyobb boltokban is a zöldségek és gyümölcsök, és kellett valami, amibe belepakolják az emberek, és elvigyék a pénztárhoz kifizetni. Erre találták ki ezt a fajta átlátszó műanyag szatyrot. Csakhogy az összes többi egyszer használatos dologgal együtt ez is iszonyúan környezetkárosító.

Egyszer használatos elmélkedés

Nekem személy szerint már azzal a kifejezéssel, hogy egyszer használatos komoly gondjaim vannak. Szerintem ugyanis a Földünkön a természetben semmi sem egyszer használatos. Minden élőlény vagy élettelen dolog a létezésével szolgál valami mást, és ha megszűnik létezni egy élőlény, akkor is hasznos a környezetében más élőlényeknek. Az állandó körforgás és a szüntelen egyensúly jellemezte az ökoszisztémát egészen addig, míg az ember ilyen drasztikusan és esztelen módon bele nem avatkozott.

Az egyszer használatos helyett használjunk inkább újrahasznosítható dolgokat. A kidobandó szemét mennyiségét pedig csökkentsük ezáltal, hogy nem használunk semmilyen egyszer használatos holmit.

Textilzsák varrása

Ezért elhatároztam, hogy textilzsákokat varrok a bevásárláshoz. Sőt ilyen zsákokat adok ismerőseimnek és barátaimnak is, hogy ők is használni tudják az ő bevásárlásaikhoz.

Textilzsák típusai

Tapasztalatból mondom, hogy kétfajta anyagból célszerű zsákot vinned magaddal, ha vásárolni indulsz. Zöldségnek és gyümölcsnek jó a könnyű, átlátszó vagy áttetsző anyagból készült zsák, ez leginkább régi függöny lehet, ami otthon van, és felvágod zsákoknak. Pékárúnak, kenyérnek, zsömlének, péksüteménynek pedig a vászonból készült zsák az ideális. Ugyanis a kenyér vagy más pékárú héja nagyon könnyen bele tud akadni a függöny anyagába, ezért nem megy bele.

Textilzsákba is kérhetsz ugyan zöldséget, és gyümölcsöt, csakhogy ez az anyag nehezebb, így minden vásárlásnál hozzáadódik a termék tömegéhez, vagyis többet fizetsz a kasszánál.

Textilzsák mérete

Méretnek azt javaslom, hogy vegyél elő különféle méretű nejlon zacskókat, és ennek megfelelően vágjál a függönyanyagból vagy vászonból darabokat, amiket összevarrsz egy zsákká.

Én most a textilzsák varrását mutatom meg, mert egy használaton kívüli nagypárna huzatból könnyen elkészíthető. Mikor felvágod, már két oldala kész a zsáknak, már csak a másik kettővel kell foglalkozni.

Textilzsák varrás lépései:

Először is vettem egy nagypárnahuzatot, ami vászonból van, és igazándiból sosem használtuk párnahuzatként, mert túl sok van belőle. Mérete: 87 x 69 cm

Felvágtam négy egyforma részre.

Textilzsák varrása 2 lépés

A nagypárna huzat felvágás után.

Cikk-cakk öltéssel elszegtem a vágott széleket.

Textilzsák varrás 3. lépés

Vágott széleket eltisztázzuk.

Ezután bevarrtam az egyik oldalát

Gumiházat készítettem a felső részébe.

Textilzsák varrása 5 lépés

Elkészítjük a felső részbe a gumiházat.

Ebbe a gumiházba biztosítótűvel madzagot fűztem, és már kész is van.

Textilzsák varrása 6 lépés

Belefűzzük az összehúzó zsinórt. 

Az elkészült zsák mérete: 40 x 32 cm. Ebbe a méretű textil zsákba 1 kilós kenyér belefér.