1. Tévhit: Szappan csak kézmosásra jó, viszont a tested többi részét nem szabad tisztítanod vele.

Az hogy lehetséges, hogy csak kézmosásra lehet szappant használni? A lábunk bőre mitől másabb, mint a kezünkké? Vagy a hátunk, hasunk? Arra miért nem jó? A kezünkre miért igen? A kéz bőre nem lehet problémás? Például kiszáradt, szárazon hámló, vagy ekcémás? Az arcbőr az más, az lehet zsírosan fénylő, vagy mitesszeres, miközben a test többi bőrterülete esetleg nem ilyen.

Gondolom azért jó a szappan a kézre, mert azt úgyis bekrémezzük miután megtisztítottuk. Miért, a testünk többi részét nem tudnánk ugyanúgy bekrémezni?

Elárulok egy nagy titkot: kézműves szappan használatával azt kapod, hogy nem is kell kézkrémet használj, sem testápolót, mert magában a kézműves szappanban van beépítve a visszaápoló krém, ugyanis a kézműves szappan egyszerre tisztít és ápol.

Pedig a hideg ekcéma elleni gyógymód a kézműves szappan.

Nekem a hideg ekcémámat szüntette meg a kezemről csupán az, hogy áttértem a kézműves szappan használatára. Addig minden télen mély, fájó, és nem gyógyuló repedések voltak a kézfejemen amint beköszöntött a téli hideg. Hiába hordtam kesztyűt, hiába kenegettem bármilyen patikai csodakrémmel, semmi sem segített rajta. Csak akkor múlt el, mikor eljött a tavasz. Évekig szenvedtem vele minden télen. Aztán varázsütésszerűen elmúlt, és még csak krém sem kellett hozzá, csak kézműves szappan.

Ha nem hiszed, akkor higgy a saját szemednek, és próbálj ki egy kézműves szappant. Vegyél egy igazi kézműves szappant (a Yamunát felejtsd el, mert nem az), és arra figyelj még, hogy a kézműves szappan kókuszvaj (úgyis nevezik, hogy kókuszzsír) tartalma ne legyen túl magas, megfelelő, ha 20% alatti, érzékeny bőr esetén 10% alatt legyen. Ez azt jelenti, hogy felejtsd el a 100% kókuszszappant, mert nem jó. Ha nem hiszed, próbáld ki, hogy nem jó.

2. Tévhit: Nátrium-hidroxid kell a készítéséhez, amiből visszamaradhat a szappanban, ami így már nem vegyszermentes.

Igen, valóban nátrium-hidroxid kell a szappan készítéséhez, és ez vegyszer. De aki valaha is hallott a kémiai reakcióról, az tudja, hogy ez azt jelenti, hogy egyes anyagok átalakulnak más anyagokká, ezáltal teljesen új anyag keletkezik. Mit jelent ez a mi esetünkben?

A szappankészítéshez olajak vagy zsírok, valamint nátrium-hidroxid (lúg) kell. Mégsem okoz senkinek problémát az, hogy a keletkezett szappan olajos vagy zsíros tapintású lenne. Mivel nem is az. Pont így nem okoz problémát az sem, hogy a keletkezett szappanban maradna még nátrium-hidroxid. Mivel az összes nátrium-hidroxid eltűnik a kémiai reakció során, amint az olajok segítségével átalakul szappanná.

A kézműves szappanokban 5% szokott lenni a túlzsírozás mértéke. Vagyis úgy számítják ki a recepthez szükséges alapanyagok mennyiségét, hogy az összes nátrium-hidroxid elreagáljon az olajokkal, és maradjon még feleslegben: 5%-ban plusz olaj, ami a keletkezett szappanban marad.

Tehát a keletkezett kézműves szappan (amit az ember megvásárol) már nem tartalmaz nátrium-hidroxidot, viszont tartalmaz visszaápoló olajakat a szappan mellett. Ezért tapasztalati tény az, hogy ha valaki kézműves szappant használ kézmosásra, akkor nem kell használnia kézkrémet. Ugyanígy, ha valaki fürdésre használ kézműves szappant, akkor nincs szüksége a testápolókra. Ne hidd el nekem, próbáld ki!

3. Tévhit: A szappanokban használt természetes illóolaj is irritálhatja a bőrt, ezért veszélyes.

Ehhez a tévhithez csupán két gondolatot fűznék.

Az egyik: nem minden kézműves szappant illatosítanak illóolajjal. Van olyan is, ami teljesen illatmentes, csupán magának a szappannak az illatát érzed rajta. Ha szuper érzékeny a bőröd, vagy az összes illóolajra érzékenyen reagálna, akkor használj ilyet.

A másik: igen, a természetes anyagokra is lehet valaki allergiás. Van olyan ember, akinek a mogyoróevés, vagy az eperfogyasztás veszélyes, mert az vált ki nála allergiás reakciót. De ez még azt kijelenteni, hogy senki se egyen ilyen gyümölcsöket. Ha valaki tudja magáról azt, hogy allergiás valamire, akkor mindenképpen kerülje el azt az anyagot. Válasszon illóolajmentes kézműves szappant.

4. Tévhit: Minden szappan szárít, mert leoldják a faggyút és a zsírt.

Erről a témáról részletesen itt írtam: https://www.emesemuhelye.hu/miert-jo-a-lugos-szappan-borapolasra-a-borsemleges-ph-a-savkopeny-es-a-kezmuves-szappanok/

Röviden a válasz: a szappan lúgos kémhatásánál fogva lemossa a bőrfelszíni savköpenyt (ez egy zsíros védőréteg), viszont ezzel párhuzamosan a saját anyagaiból újra fel is építi, tehát megújítja azt. A kézműves szappanok túlzsírozással készülnek, tehát be van építve a szappanban a visszazsírozás is, így a kézműves szappan a bőrfelszíni védőréteg megújítását tökéletesen végre tudja hajtani. A bőr védőrétegének megújítása pont annyira jó a szervezetünknek, mint ahogy minden sejtünk folyamatosan és megfelelő ütemben megújul életünk során.

5. Tévhit: Sok szappan tele van habképző anyagokkal, mesterséges illatanyaggal, mesterséges színezékkel és egyéb irritáló adalékokkal.

Ez igaz a bolti szappanokra, a bolti folyékony szappanokra és bolti tusfürdőkre. Viszont a natúr kézműves szappanokban sem habképző anyag, sem mesterséges illat, sem mesterséges színezék, sem pedig egyéb irritáló adalékanyag nincs.

6. Tévhit: A szappan szárító hatása miatt a bőr még több faggyút termel, így nem oldja meg a zsíros bőr problémáját, sőt. A fokozott zsírosodás mellett vízhiány alakulhat ki.

A kézműves szappan nem szárít, sőt a túlzsírozás következtében ápoló olajakat tartalmaz, ezáltal ápolja és krémezi a bőrt.

Van speciálisan olyan szappan is, ami a zsírosan fénylő, mitesszeres bőrnek segít a faggyúmirigy szabályozásában. Ilyen például az Emese Műhelye Kézműves natúr sószappant, aminek az ichtiol tartalma és a nagymennyiségű só az, ami segít a faggyúmirigy szabályozásában.

 

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy

1. Nem minden szappan egyforma.

2. A bolti szappanok szinte mindig tartalmaznak bőrirritáló összetevőket.

3. A kézműves natúr szappanok használatával a bőröd megújul és fellélegzik. Használj natúr kézműves szappant és magad is meglátod a különbséget.