Készítsd el otthon, amit csak szeretnél

Készítsd el saját magad otthon a kenyeret, joghurtot, sajtot, szappant, mosószert, tisztítószereket, ez a trendi mostanában. Régen is így volt, dédnagyanyáink korában, előtte pedig tradicionálisan ez volt a szokás és a rend. Térjünk vissza ehhez a régi tradícióhoz és mi is tegyünk hasonlóan, mindent saját magunk előállítva, mint nagyanyáink, dédanyáink és üknagyanyáink. Becses gondolat, viszont van egy kis bökkenő.

Hogyan is csinálták régen, házilag

Az én nagyanyám még a tésztaételekhez mindig ő maga kézzel gyúrta, nyújtotta a gyúrt tésztát. Sosem vett a boltból előre zacskózott száraz tésztát. Amikor ő lány volt, az volt a szokás, hogy csak akkor mehettek férjhez a lányok, ha tudtak kenyeret sütni. Hetente egyszer volt kenyérsütésnap, mikor a családnak az egész hétre való kenyeret elkészítették, hasonlóan, mint a mosásnap, mikor a heti szennyest kimosták. A vásznat maguk szőtték, ágyneműt, ingeket, ruhákat, stafirungot maguk készítették és díszítették, a fürdéshez és mosáshoz a szappant maguk főzték. A veteményest maguk kapálták és művelték, a jószágokról pedig maguk gondoskodtak, ahogy kellett.

A mai lehetőségek: gépesítés és az idő

Nagyanyáinkhoz, dédnagyanyáinkhoz képest nekünk sokkal modernebb világ az osztályrészünk. Mindenféle tevékenységet gépesítettünk már a háztartásban. A mosást, a mosogatást, a varrást, és ezenkívül csak nézz körül a konyhában, mennyi elektromos berendezés van, ami segíti a munkánkat. Csökkenti a munkaidőt a habverőtől a darálón át az elektromos beprogramozható tűzhelyig. És kérdezd meg magadtól, hogy tényleg több az időnk, a szabadidőnk, mint nekik? Kényelmesen és nyugodtan telik egy átlagos nő élete a házimunkával, a házban és a ház körül a különféle elektromos berendezés segítségével és az előre, más által gyártott termékek használatával? Lásd kenyér, joghurt, sajt, szappan, mosószer, tisztítószer.

Meggyőződésem, hogy mindannyian érezzük és tudjuk, hogy semmivel sem nyugodtabb és kényelmesebb az életünk, mint nekik volt. Érezzük és látjuk, hogy szinte folytonos a hajsza, amiben élünk manapság. A munkahelyi és az otthoni munka mellett a családra kevés idő jut. Közös étkezésekre és beszélgetésekre. Gyerekkoromban mindig a nagyszüleimhez utaztunk minden karácsonykor és húsvétkor, összejött a nagycsalád és együtt voltunk az ünnepekkor. Nosztalgiával gondolok erre az időre. Manapság már nem így van, több év is eltelik, míg meglátogatjuk vidéki rokonainkat. Rohanó világban élünk.

Arany középút: készítsd magad, ami neked fontos

Nem tudunk úgy élni, ahogy nagyanyáink, dédnagyanyáink, üknagyanyáink tették, mindent saját maguk előállítva. A mai világban erre nincs elég idő. Viszont azt megteheted, hogy ami számodra fontos, azt készítsd el saját magad. Legyen ez akár kenyér, joghurt, sajt, szappan, mosószer vagy tisztítószer, esetleg bármi egyéb, ami szükséges.

Nekem az a személyes meggyőződésem, hogy arra kell figyelmet és időt fordítani, amire késztetést érzel, bármi is legyen ez. Volt egy időszak az életemben, mikor magam sütöttem az élesztő nélküli kenyerünket otthon, a sütőben, mert candida diétát tartottam, vagy karácsonyra gyapjú zoknikat kötöttem a családtagjaimnak, mert éppen ez volt számomra a fontos.  Időnként joghurtot vagy sajtot is készítek, ami tényleg egész más, és sokkal jobb, mint a bolti. A szappanokat, krémeket és a mosószert pedig tényleg én készítem, ez az egyik munkám.

Kategorizáld a dolgokat magad körül attól függően, hogy számodra mennyire fontosak.

  1. Ha igazán fontos, akkor készítsd el magad, azt a bizonyos dolgot, hogy biztosan tudd, mit tartalmaz és mit nem. Bárminek a készítésére, előállítására sok hasznos ötletet találsz a neten, vagy iratkozz be tanfolyamra az adott témában.
  2. Ha fontos ugyan, de magad nem tudod, vagy nem akarod elkészíteni, akkor vedd meg egy megbízható készítőtől, vagy gyártótól, akivel elégedett vagy. Így te időd nyertél, és egyben támogatod valakinek a munkáját is.
  3. Ha nem igazán fontos az adott termék minősége vagy összetétele, akkor valamilyen boltban is megveheted akár. Bár az is igaz, hogy még a boltokban is lehet minőségi termékeket találni.

 

Az a tapasztalatom, hogy nem készíthetünk el magunk mindent, amire a családnak szüksége van. De érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk, használunk, vagy kenünk magunkra, és szinte bármilyen dolgot el lehet otthon készíteni, amit csak szeretnénk.  Legyél kreatív.

Viszont ne érezd nyűgnek és kötelességnek azt, amit otthon készítesz, hogy azt neked készítened kell mindenképpen. Ha örömmel és lelkesedéssel készíted, az nagyszerű, de ha kényszerből, akkor keress inkább egy készítőt, akitől ezt a terméket megveheted. Kiegyensúlyozottabb és kicsivel nyugodtabb lesz az életed így.

 

Ez a cikk az Újegyensúly oldalán jelent meg először.