Sokan szenvednek hidegallergiától vagy más néven hidegekcémától. Jellemző rá, hogy a tünetek csak télen jelentkeznek és a kézfejre korlátozódnak. Az életkor nem mérvadó, gyerekeknél, fiataloknál felnőtteknél és idősebbeknél is egyaránt előfordulhatnak ezek a panaszok.

Személy szerint  én is küzdöttem ezzel a problémával, de már jó ideje kigyógyultam belőle. Ezt a történetet szeretném másokkal is megosztani, hogy van remény, van megoldás, és ráadásul a megoldás nagyon egyszerű.

Személyes történetem

Évekkel  ezelőtt minden télen  a kezem szörnyen ki volt száradva. Ahogy beállt a hideg, a kezeim kirepedeztek, fájdalmas, mély sebek keletkeztek rajta, amik nem gyógyultak be, amíg véget nem ért a tél.

Kenegettem mindenféle krémmel a kiszáradt kezeimet, gyógyszertárban és drogériákban kaphatóval egyaránt, de egyik sem használt. Már szinte rettegve vártam a teleket, mert előre tudtam, hogy milyen fájdalmas és hosszú lesz az az időszak, amikor a kezeim szörnyen fájnak.

És hiába húztam fel kesztyűt, és tartottam olyan melegben a kezeimet, ahogy csak tudtam, ez a jelenség évről évre ismétlődött. Ahogy pedig véget ért a tél, a kezem megjavult, a tüneteim elmúltak, és tavasztól őszig a kezeimnek semmi problémájuk nem volt.

Eléggé el voltam keseredve, a minden télen jelentkező fájdalmas kiszáradt sebek és repedések a kézfejemen nem múltak el semmitől. Pedig kenegettem körömvirágos krémmel, gyógyszertári gyógynövényes ilyen-olyan készítménnyel, bármivel amit valaki ajánlott, semmi nem használt rá.

Szappankészítéssel kezdtem foglalkozni

Abban az időben történt, egyik nyáron, hogy a szappankészítés mesterségét kezdtem tanulni. Mindig is kedvenc elfoglaltságom volt a kísérletezés és a keverés, ezért nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a szappankészítésbe. Megtanultam az alapokat, és új hobbimmá vált a szappankészítés. Szinte minden héten gyártottam szappant, természetesen mindig másmilyet, hogy sokfélét kipróbáljak.

A szappankészítés elég szapora hobbi, egy idő után már annyi szappan volt itthon, hogy kézmosáshoz, fürdéshez és hajmosáshoz is a család minden tagja általam készített, kézműves szappant használta. Aztán beköszöntött az ősz, és eljött a tél is, majd, mikor kitavaszodott jöttem csak rá, hogy hosszú ideje ez volt az első tél, hogy a kezeim nem voltak szárazak, és fájdalmasan kirepedezettek.

Konklúzió: a kézen a hidegekcémát a bolti folyékony szappan használata okozza

Ma már tudom, hogy a kezek hidegtől való kiszáradását és kirepedezését ugyanis az okozza, hogy az általánosan használt bolti folyékony szappan (és a tusfürdő is) nagyon agresszív tisztító vegyületet tartalmaz. Ezt a vegyületet sls-nek rövidítik. Hosszú távon az arra érzékeny személyeknél ez a vegyület a bőr felső rétegének extrém módú kiszáradását okozza. Így a bőr nem tudja ellátni a külvilágtól felé a védő funkcióját, a kézen a keletkezett sebek akár felül is tudnak fertőződni különféle gombákkal vagy baktériumokkal.

Megoldás hidegallergiára: a kézműves szappan

A megoldás, a kézműves szappan, ami bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • lúgos kémhatásánál fogva lemossa a bőr régi védő rétegét,
  • bőrazonos összetételénél fogva megújítja ezt a védőréteget,
  • a kézműves szappanban levő extra zsiradéknak köszönhetően pótolja a zsíros anyagokat a bőrben, tehát ápolja a bőrt.

Saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a hidegekcéma elleni megoldás nem más, mint a kézműves szappan használata.

Akinek télen extrém módon kiszárad, berepedezik a keze, annak első körben a kézmosási szokásait érdemes felülvizsgálni.

  1. Ha eddig a szokásos, bolti folyékony szappant használtad, akkor cseréld le kézműves szappanra. Javaslom a sheavajas-kesketejes szappan használatát, ez a legápolóbb kézműves szappan.
  2. Ha a munkahelyen kézfertőtlenítőszert muszáj használni, akkor legalább otthon, illetve amikor csak lehet, a kézműves szappant érdemes kézmosásra használni. Mellette pedig a orbáncfűolajos-sheavajas krémet célszerű használni a gyorsabb gyógyulásért.
  3. Mosogatáshoz vagy takarításhoz, hogy a vegyszerek ne érintkezzenek a kezeddel, használj gumikesztyűt, vagy ha ez nem lehetséges, akkor orbáncfűolajos-sheavajas krémmel kenegesd be, és bőröd meghálálja a gondoskodást.

Meglepő, de tény, a kézműves szappanról:

  • van az az ekcéma, ami már a kézműves szappan használatától elmúlik, ez a hidegekcéma;
  • ha kézműves szappant használsz zuhanyzáshoz és fürdéshez, akkor nincs szüksége a bőrödnek a testápolóra.

 

Aki nem hiszi, járjon utána. 🙂