Hogyan meséljünk szülőként otthon a gyerekeinknek? Mit meséljünk? Miből meséljünk? Csak este, elalvás előtt meséljünk a gyerekeknek? Minden nap másik mesét meséljünk neki? Milyen egyéb fontos dolog van a mesélés kapcsán, amire érdemes odafigyelni?

Hagyományosan, régen a falusi közösségekben felnőttek meséltek felnőtteknek. A közösségben mindig voltak mesemondók, akik leginkább télen, a fonóban, vagy kukoricahántáskor, azaz hosszabb, órákig tartó monoton munkák idején mondtak hosszú meséket szórakoztató célzattal, hogy ne legyen olyan unalmas az adott tevékenység. Ez volt a hagyomány. Emellett persze ezek a mesemondók mondtak rövidebb meséket is a faluban időnként összesereglett gyereksereg unszolására. Ezeket a meséket a gyerekek sokadjára is lelkesen hallgatták, amikor már pontosan ismerték a mese történetét. Ugyanígy a felnőttek is a fonóban, akik minden évben ugyanazokat a meséket hallgatták, ismerték a cselekményt és a fordulatokat, de az előadás volt a fontos. Hasonlóan ahhoz, mint ahogy manapság színházba járunk.

Mikor meséljünk?

Természetesen bármelyik napszakban olvashatunk mesét a gyerekünknek, de a mai felgyorsult világunkra nem ez a jellemző. Viszont napi egy mese, napi 10 perc szeretetteljes együttlét, este, elalvás előtt, ez a cél megvalósítható még ma, a XXI. században is.

Este a meseolvasás legyen minden nap a gyerekek lefektetési ceremóniájának része. A mese, a népmese hallgatása különösen jó arra, hogy a gyerek ki tudjon lépni azok alól a hatások alól, amelyek őt aznap érték. A mese világába belépve, ezen keresztül, szinte meditatív állapotban mehet így át az álmok világába.

Az esti mesélés legyen egy rítus része, pl.: vacsora, fürdés, fogmosás, ágyba bújás, betakargatás, megölelgetés, végül a meseolvasás, lámpalekapcsolás, és jóéjtpuszi. Minden nap ugyanabban a sorrendben ismétlődjön. Az ismétlődésnek, a ritmusnak nagyon fontos szerepe van abban, hogy az emberi lélek jól érezze magát itt, a földi életben. Egészen kicsi gyerekeknek egy dalocska, mondóka töltheti be az esti mese szerepét. Később, mikor már nagyobbacska a gyerek, akkor a dalocska megmaradhat és kiegészülhet eleinte egy rövidebb, majd egyre hosszabb mesével. Fontos a rendszer, a ritmus, az állandóság.

Nem baj, ha a gyerek belealszik a mesébe. Ilyenkor akkor tesszük a legjobbat, ha végigmondjuk a mesét, akkor is, ha ő alszik. Másnap megbeszélhetjük vele, hogy meddig emlékszik a történetre, és onnan továbbmesélhetjük neki. Ha már ismer néhány mesét, akkor megkérdezhetjük tőle, hogy ma este melyiket meséljük. A gyerekek akár hetekig is ugyanazt a mesét kérhetik, ez nem baj, ez így teljesen természetes. Egy óvodás gyereknek nem is kell minden nap másik népmesét mondani, hanem egy hétig mondhatjuk neki ugyanazt az egyet. Az ismétlődés, a ritmus fontos a gyerek számára. Iskoláskorú gyereknek is lehetnek kedvenc meséi, amit szeret többször hallani, akár ő maga is megtanulja, és szóról szóra el tudja mondani.

Miből meséljünk?

Se szeri se száma az új meséskönyveknek a könyvesboltok polcain. Melyiket válasszuk? Van legjobb választás? Vagy mesélhetünk régi, akár 20, 30 vagy 50 éves könyvekből is?

Az egyik fontos választási szempont, hogy minél kevesebb kép legyen benne.

A másik szempont, hogy régen gyűjtött, archaikus népmesék legyenek. Benedek Elek, Kriza János vagy a Grimm testvérek mesegyűjtései mind jó választás.

Benedek Elek: Magyar mese- és mondavilág I. II. és III. kötete nekem személy szerint a kedvencem, antikvár példányokat lehet kapni ezekből. Számtalan mesét tartalmaz, három kötetben az összes Benedek Elek mese benne van, Reich Károly gyönyörű rajzai díszítik. Ugyanez a népmesekincs hat kötetben is megjelent, Az aranyalmafa, A kék liliom, A vitéz szabólegény, Többsincs királyfi, Rókáné mézes-mákos kalácsa, és Vége jó, minden jó címen.

Az Icinke-picinke (Népmesék óvodásoknak) is nagyon jó választás, a népmesék kategorizálva vannak az óvodai életkori csoportok szerint, óvodásoknak valóban tökéletes választás.

Kriza János: Az álomlátó fiú című mesekönyve is nagyszerű választás. Sok mesét tartalmaz, és mind jól használható. Az egészen hosszú meséket pedig több napig, részletekben lehet olvasni 4-5 éves kor felett. Ezek a könyvek magyar népmeséket tartalmaztak.

A Grimm testvérek a német nyelvterületen gyűjtöttek népmeséket a XIX. században. Grimm legszebb meséi című meséskötet is nagyon jó, aránylag sok mesét és kevés képet tartalmaz. Ne válassz olyan meséskönyvet, ami telistele van képekkel. Minél több benne a betű, és minél több benne a mese, és kevesebb a kép, annál jobb.

Hogyan meséljünk?

Fontos, hogy türelemmel és a gyereked felé maximális figyelemmel mesélj. Ne arra gondolj közben, hogy mikor lesz már vége, hogy mit csinálsz ezután, vagy mit főzöl holnap. Legyél ott vele igazán, teljes figyelmeddel. Tudd, hogy most éppen nagyon fontos dolgot teszel. A gyerek lelki egészsége szempontjából ugyanis meghatározó az esti mesélés. Olyan fontos, mint az esti fogmosás a test egészsége szempontjából. Az esti fogmosást sem szabad elhanyagolni, ezt mindannyian tudjuk, ugyanígy az esti mesélést sem. Játéknak érezd a mesélést felnőttként magad is, ami semmiképpen nem hagyható el a nap lezárásaként.  Szeretetteljes és meghitt pillanata lehet ez a mindennapoknak.

 

Ez a cikk az Újegyensúly oldalán jelent meg először.