Van természetes megoldás? Mit tehetünk húsvétkor, hogy ne a szokásos – szörnyen büdös – pacsuli szagot kelljen elviselni a hajunkon napokig?

Mindenképpen érdemes körüljárni ezt a kérdést, akár fiús anyuka vagy, és fontos, hogy milyen illatos szerrel küldöd el a fiadat locsolkodni; akár otthon várod a locsolkodókat, és bátyádnak, párodnak, apukádnak kívánod a kezébe nyomni a házi készítésű természetes kölnit húsvét hétfő reggelén, mondván, hogy téged, és családod női tagjait csak ezzel lehet ma meglocsolni.

Az alkoholról

A kölnivíz készítéséhez – szinte biztosan – szükségünk lesz alkoholra. Milyet vegyünk? Hol szerezzük be? Jó lesz a denaturált szesz is? Ezek a kérdések mindig felmerülnek ilyenkor. Nézzük sorra a lehetőségeket, milyen töménységű és összetételű alkoholt (etanolt) lehet kapni különféle helyeken.

 • 96%-os alkohol, más néven tisztaszesz. Ezt az fajta alkoholt házilag készített likőrök alapanyagául szokták felhasználni, és legalább a kétszeresére kell hígítani majd a kész innivalót vízzel, hogy a végleges töménysége maximum 48%-os legyen, ami eléggé tömény szeszt jelent. A tisztaszesz kölni készítésére is megfelelő alapanyag, viszont nagyon drága, csak literes kiszerelésben kapható és csak a vegyszerboltban (Azúr vegyszerbolt József körút 65.), az 1 liter tisztaszesz ára pedig több, mint 10.000 Ft.
 • 70%-os alkohol, patikában lehet kapni, csak kis mennyiségben. Ez is szintén megfelelő a kölni készítéséhez.
 • 40%-os alkohol: ez a vodka, bármelyik közértben beszerezhető, kölni készítésére alkalmas, mivel nincs határozott és markáns illata.
 • Denaturált szesz: ez az az alkohol, ami 96%-os töménységű, viszont egy nagyon büdös vegyülettel keverték össze direkt az alkoholt, így denaturálták. Azért tették ezt a büdösítést, hogy így az alkoholt csak iparilag (pl. oldószerként, tisztítószerként) lehessen felhasználni. Mert az alkohol két dologra megfelelő: motorolajtalanításra, és agysejt-írtásra. Denaturált szeszt sok helyen lehet kapni, pl. barkács áruházakban vagy háztartási boltokban, ezenkívül elég olcsó, egy liter kb. 1000 Ft-ba kerül. Viszont nem megfelelő kölni készítésére, mivel van egy markáns büdösítő anyag benne.

Felmerül a kérdés, hogy miért van ilyen hatalmas árkülönbség a tisztaszesz és a denaturált szesz között. Ez bizony a jövedéki adó. Mivel a tisztaszeszből vízzel való hígítással fogyasztásra alkalmas alkohol készíthető, így a jövedéki adó bele van építve a tisztaszesz árába.

 

Húsvéti kölni receptek

Kisebb fiúknak cseppentős üvegbe rakd bele az elkészült kölnit, így elkerülheted, hogy véletlenül a lányok szemébe fújják bele. Nagyobb fiúknak pedig akár a cseppentős, akár a fújós üvegcse is megfelelő.

 

 • A legegyszerűbb verzió, ha valamilyen virágvizet (hidrolátumot) veszünk. Például rózsavizet lehet kapni az Ázsia boltban, a Vámház körúton. Önmagában nagyon kellemes, enyhe illata van, csak bele kell tennünk egy kiürült kölnis üvegcsébe, ami lehet cseppentős, vagy fújós.

 

 • Következő lehetőség az illóolaj és víz kombinációja.

Sok helyen lehet ezt olvasni a neten, hogy ez milyen szuper ötlet: tegyél az üvegedbe vizet, csepegtessél bele illóolajat és már készen is van. Viszont az nem mondják, hogy az illóolaj nem szeret vízben oldódni, ezért a víz tetején fog úszni. Ahhoz, hogy valamelyest együtt jöjjön ki az illóolaj és a víz is az üvegből, minden használat előtt erősen össze kell majd ráznod.

 

 • Módosított verzió: Illóolaj, alkohol és víz

Először az alkoholt öntsd bele az üvegcsébe, csepegtesd hozzá az illóolajat, jól rázd össze, hogy jól elkeveredjenek egymással, és csak a végén öntsd fel vízzel. Ez azért szükséges, mert így az alkohol először feloldja az illóolajat, ezáltal lehetőséget adsz neki, hogy az illóolaj ne csak a folyadék tetején ússzon (úgy, mintha csak vizet és illóolajat kevernél össze).

 

Húsvéti kölni recept gyerekeknek:

 • 1 ml tisztaszesz

5 csepp illóolaj

5-10 ml víz

 

 • 2 ml 70%-os gyógyszertári alkohol

5 csepp illóolaj

5-10 ml víz

 

 • 3-5 ml vodka

5 csepp illóolaj

5 ml víz

 

Húsvéti kölni receptek felnőtteknek:

Két ponton módosulhat a kölni recept a gyerekek receptjéhez képest. Az egyik, hogy a kész kölni alkoholtartalma magasabb lehet, nagyjából 20%-os, a másik pedig az, hogy az illóolaj mennyisége is több lehet a kész kölniben. Természetesen férfiak számára is lehet kevésbé erős, kevésbé illatos kölnit készíteni, ha erre van igény.

 

 • 1 ml tisztaszesz

5-10 csepp illóolaj

5 ml víz

 

 • 2 ml 70%-os gyógyszertári alkohol

5-10 csepp illóolaj

5-7 ml víz

 

 • 5 ml vodka

5-10 csepp illóolaj

5 ml víz

 

Illóolajok, amiket felhasználhatsz a természetes kölnibe

Mindenkinek van kedvenc illóolaja. Én itt most a teljesség igénye nélkül csupán ötleteket szeretnék adni az illóolajok széles tárházából.

virág illatok: levendula, geránium, ilang-ilang

citrusos illatok: citrom, narancs, mandarin, kubeba, grapefruit, citromfű

gyógynövényes illatok: zsálya, kakukkfű, rozmaring, eukaliptusz, borsmenta

 

Igaz ugyan, hogy csak egyszer egy évben kell a locsolkodás kérdésével foglalkozni, viszont lényeges, hogy természetes alapanyagokból, szintetikus illatanyagok nélküli kölnit nem is nehéz készíteni, és csak néhány összetevő szükséges hozzá.

Sok sikert a keveréshez.