Mi az illóolaj?

Az illóolajat minden esetben növényekből vonják ki, vízgőz-desztillációval (pl. rozmaringból, mentából, illatos kerti növényekből) vagy préseléssel (déligyümölcsökből). Az illóolajok nagyon illatos, vízben nem oldódó illékony vegyületek, igazándiból nem is olajok, mivel ha illóolajat papírra cseppentesz, nem hagy maga után zsíros foltot, miután elpárolgott.

Az illóolajok tisztaságának megállapítására is ezt a módszert használják, ha papírlapra cseppentve elpárolgás után zsírfoltot hagy, akkor nem 100%-os tisztaságú az illóolaj.

Mi az illatolaj?

Az illatolaj: vegyi üzemben előállított mesterséges vegyületek keveréke. A vegyipar bármilyen illatot szintetizálni tud: eper illatot szagolhatsz, ami sosem látott epret, alma illatot, ami sosem látott almát, és meg sok ilyen van: a banán illat, a kókusz illat, vagy akár az áfonya. Az élelmiszeriparban ezeket a mesterséges vegyületeket aromaanyagoknak hívják. Becslések szerint 15000 aromahatású anyag fordul elő a boltokban kapható élelmiszerekben.

Illóolajok csoportosítása

Illóolajok gyümölcsökből

Illóolajat gyümölcsökből kizárólag déligyümölcsökből préselnek, méghozzá a gyümölcs héjából: a narancsnak, citromnak, grépfrútnak, mandarinnak, zöld citromnak a héját használják erre a célra. Azt, hogy a déligyümölcsöknek a héját felvágva illatos anyag csöpögtethető ki, minden háziasszony tapasztalta már számtalanszor.

Az illóolajok zsíros anyagok, a gyümölcsökben pedig általában szinte semmi zsiradék nincsen. Gondolj csak almára, szőlőre, cseresznyére, áfonyára, ananászra, banánra. Ezekből nem lehetséges illóolajat előállítani, mivel ezeknek a gyümölcsöknek nincs olyan része, amelyik illóolajat tartalmazna.

Ha mégis ilyet látsz valahol, hogy szilva, körte, dinnye vagy cseresznye illóolajat árusítanak, akkor azt javaslom, hogy attól a cégtől inkább ne vegyél semmit.

Pezsgő illóolaj – amikor már a laikus is gyanakodni kezd

Hát ilyen nincs, a pezsgő nem növény, ez nyilvánvaló. Viszont lehet kapni, és nem is olcsón. A pezsgő illóolaj a tipikus példája annak, hogy ne fogadj el mindent igaznak, amit a neten olvasol valahol. Ez is illatolaj, mesterségesen előállított vegyületek keveréke.

Illóolajok virágokból

Virágok, amikből szintén nincs illóolaj: orgona, jácint, gyöngyvirág, hibiszkusz, akác, ibolya.

Virágok, amikből kinyerhető az illóolaj, de ha igazán virágokból, virágszirmokból vonták ki az illóolajat, akkor ehhez több 10 kg virág kellett, hogy egy kis üvegcsényi illóolaj legyen, tehát az igazi illóolaj ára igen magas: rózsa, liliom, narancsvirág. Ha ilyesmi illóolajakat találsz pár száz forintért, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem a virágokból vonták ki az illatos anyagokat, tehát nem illóolajok.

Illóolajok felhasználása

Mindig minden esetben érdemes 100%-os illóolajat használni.

  • párologtatókba
  • mosáshoz öblítő helyett
  • bőrre külsőleg, ilyenkor vagy bázisolajban keverve használjuk, vagy valamilyen krémhez hozzákeverve.

Fontos, hogy az illóolajat hígítatlanul közvetlenül a bőrre ne használjuk, csak valamilyen hordozó olajba vagy krémbe belekeverve. Csak külsőleg használjuk az illóolajakat!

Illóolajok a várandósság alatt

A várandósságra minden tekintetben ártalmatlan a ciprusolaj, a narancsolaj, mandarinolaj, a citromfűolaj, a gerániumolaj, a rózsaolaj, a ilang-ilang, a szantálfa, a levendula- és a teafaolaj.

A várandósság és a szoptatás teljes ideje alatt kerüljük az alábbi illóolajokat: fahéj, fenyő, szegfűszeg, bazsalikom, cédrusolaj, kakukkfűolaj, mirhaolaj, ürömolaj, rozmaringolaj, zsályaolaj.

A 36. hét előtt mindenképpen tilos az alábbi illóolajok használata: bazsalikom, gyömbér, szegfűszeg, jázmin, ánizs, verbéna (vasfű), fahéj, kámfor, és a tuja. Ezektől idő előtti fájások, méhösszehúzódások, haskeményedések következhetnek be – kizárólag szakember utasítására, orvosunkkal konzultálva használjuk ezeket az utolsó hetekben is!

Illóolajok gyerekeknek

Gyerekeknek készített készítményekben mindig kevesebb illóolajat tegyünk. Kisgyermekeknek – 2 éves kor alatt – nem ajánlott a borsmenta illóolaj használata, mert szélsőséges esetben akár a légzés elnehezedését és bénulását is okozhatja. Helyette biztonsággal használhatjuk a kakukkfű illóolajat.

Kisgyerekeknek az eukaliptusz (Eukalyptus globulus) illóolaj helyett pedig a vietnámi vagy citromos eukaliptusz illóolaj használható (Eucalyptus citriodora). Ezenkívül gyermekeknél legalább 5 éves korig ellenjavallott az orrban és az orr környékén az illóolaj tartalmú krém használata. Ezért orrkenőcs helyett inkább használjuk mellkas balzsamként az illóolaj tartalmú légzéskönnyítő krémeket!