A pH-ról

Elöljáróban: a pH-ról az alábbi cikkünkben olvashatsz összefoglalót, így érthetőbb lesz ez az írásunk is.
https://www.emesemuhelye.hu/mi-az-ph-savak-es-lugok-szappankeszites-kemiaja/

A tények röviden:

  • a kézműves szappanok pH-ja 9-10 között van,
  • a bolti tusfürdők pH-ja megegyezik a bőr pH-jával, ami 5,5;
  • az intim terület pH-ja 3,8-4,2 között van.

Kézműves intim szappan tejsavóval készül.

Nagyon sok helyen olvasni is hallani is az intim szappanról, hogy az milyen jó, mivel tejsavóval készül, ezért a pH-ja savasabb, mint a normál kézműves szappané, hogy az intim területnek megfelelően tudjon jól működni. Ugyanis az intim területek pH-ja nagyjából 4-es értékű. (A kézműves szappanok pH-ja 9 és 10 között van, a semleges pH pedig a 7-es.)

Vannak szappankészítők, akik intim szappant készítenek, és azt mondják, hogy a tejsavótól, amit használnak a szappan készítésekor, savasabb lesz a kész szappanjuk. Ez viszont nincs így.

Mit csinál a tejsavó a szappanmasszában?

Az addig igaz, hogy a szappanmasszába tejsavó kerül bele, ami kissé savas, de a nátronlúg – mivel a leglúgosabb anyag – mindennel elreagál, elsőként előszeretettel a savas kémhatású anyagokkal. Tehát az történik, hogy a nátronlúg egy része elhasználódik a tejsavó savasságának kiküszöbölésére, vagyis kevesebb lúg marad az olajok elszappanosításra, tehát a kész szappanban több lesz az elszappanosítatlan zsiradék, azaz nagyobb lesz a túlzsírozás mértéke.

A tejsavóval készült, kézműves intim szappanok tulajdonságai:

Ez azt jelenti, hogy a tejsavós szappanok ugyanolyan pH-júak, mint a kecsketejes, vagy a vízzel készült társaik, csak a túlzsírozásuk magasabb egy kicsit, tehát valamivel több maradék ápoló olaj marad meg a szappankészítés folyamán a szappanban.

Kézműves intim szappannak nincs semmilyen létjogosultsága, mert ha lúgból és olajokból, zsírokból készítünk akár szilárd, akár folyékony szappant, annak a kémhatása sosem lesz savas.

Ezt az állításomat egy nagyon egyszerű otthoni kísérlettel magad is ellenőrizheted.

Kísérlet az intim szappanról: savas közegben hogyan viselkedik a kézműves szappan?

Hozzávalók: kézműves szappan, ecet (vagy citromsav), víz

Kísérlet: a szappant oldd fel a vízben: egy körömnyi szappandarabot tegyél egy kávéscsészébe, és tegyél hozzá annyi vizet, hogy a csésze félig legyen tele. Nem oldódik fel gyorsan a szappan, de ha feloldódik, akkor habzik ha jól megkevered. Ezután ebbe a csészébe tegyél annyi ecetet (10%-os, 15%-os vagy 20%-os is lehet, amilyen otthon van), hogy a csésze tele legyen. (Ha nincs otthon ecet, akkor citromsavból készíts tömény oldatot: 1 evőkanál citromsavat oldj fel 1 dl vízben és ebből öntsél a kávéscsészében levő szappanodhoz.) Akár ecetet, akár citromsavat használsz, azt tapasztalod, hogy a szappanoldat habzása abbamarad, átlátszatlan, fehér anyag jelenik meg a csészében, és ha állni hagyod, akkor idővel zsíros lerakódás lesz látható a csészében levő víz tetején.

Magyarázat: a szappan keletkezése egy egyensúlyi reakció. Ez az egyensúlyi reakció lúgos közegben megy végbe. Tehát ha a közeg lúgos, akkor tudunk szappant készíteni, különben nem. A szappan vizes oldatába ha elég sok savas vegyületet teszünk, hogy a pH elég savas legyen (intim terület), akkor ez az egyensúlyi reakció a kiindulási irányba lesz eltolva, tehát nem szappan, hanem zsírsavak lesznek jelen az oldatban. Ezért szűnik meg a habzás és jelenik meg a zsíros lerakódás a szappan tetején.

Konklúzió a kézműves intim szappanokról

Bármilyen kézműves szappant használsz is a hüvely külső környékének tisztán tartására, ugyanazt az eredményt éred el, nem kell rá egy külön, intimnek mondott kézműves szappan.

Az intim területek és a hüvely tisztán tartásáról:

A hüvely belsejét viszont általában nem mossuk. Ugyanis:

  1. Az egészséges női hüvely öntisztuló! Képes fenntartani a tisztaságát, az egészséges hüvelyflórát, ezt a savas közeget, ezért belülről nem kell mosni egyáltalán!
  2. Amikor mégis be kell avatkozni, az azért van, mert valamilyen oknál fogva felborult az egyensúly, és ezt vissza kell állítani. Erre pedig a legcélszerűbb az irrigálás, amikor a hüvely egész belsejében tejsavas öblítést végzünk.