Vannak olyan vélemények, hogy szappant semmiképpen ne tegyünk ekcémára, mert a szappan nagyon szárít. Ez az állítás még igaz is lehet, ha pontosítunk. Merthogy sokféle szappant lehet kapni.

 

Milyen tisztálkodószer megfelelő az ekcémára?

  • Tusfürdőt és folyékony szappant SEMMIKÉPP! Sls tartalmuknál fogva nagyon drasztikusan tisztítják a bőrt, kioldják a bőr alatti zsíros anyagokat is, a bőr kiszárad, viszket, kipirosodik. Különösen az érzékeny, kiszáradásra hajlamos bőr.
  • Bolti szappan sem az igazi választás, általában nem tartalmaz ugyan sls-t, de nem tartalmaz ápoló összetevőket sem.
  • Gyógyszertári fürdető: ha alaposan megnézzük az összetételét, akkor csak a víz az egyetlen kifogástalan összetevő. Ezenkívül paraffinból és vazelinből áll, ami kőolajszármazékot jelent, az a baj mindkettővel, hogy nem hagyják a bőrt lélegezni, eltömítik a pórusokat, bőridegen anyagok. Ezeket sérült bőrre kenni nem ajánlott, nem segítik elő a gyógyulást. Emellett etil-alkoholt, mesterséges vegyületeket, és tartósítószerként parabént tartalmaz. A parabének viszont köztudottan károsak a bőrre, különösen az érzékeny, sérült bőrre.
  • Házi kézműves szappan, ami nagy százalékban kókuszvajat tartalmaz: ez tényleg szárít. Minél meghatározóbb a kókuszvaj tartalom, annál inkább. Normál bőrre készített szappanok esetén a javasolt küszöb maximum 25% kókuszvaj tartalom, száraz, ekcémás bőrre készített ápoló szappanok esetén ennél jóval kevesebb, maximum 5-10%.
  • Házi kézműves szappan, amelyik nem tartalmaz kókuszvajat, vagy csak egészen kevés kókuszvajat tartalmaz: ez viszont már egyáltalán nem szárít. Ha pedig az adalékanyagok között még szerepel valamilyen plusz gyulladáscsökkentő vagy bőrápoló hatóanyag, akkor még jobb lesz a szappan az érzékeny, száraz, ekcémás bőrre. Ilyenek például: kecsketej, körömvirág, kamilla, sheavaj.

 

Az Emese Műhelye kézműves, házi szappanok közül a kecsketejes-sheavajas natúr szappant javaslom érzékeny. száraz, ekcémás bőrre. A kézműves házi szappan bőrre gyakorolt pozitív hatásai:

  • regenerálja a bőr felső részét: lemossa és saját anyagaiból újjáépíti a bőr savköpenyét;
  • hidratája a bőrt a minimális glicerin tartalmánál fogva;
  • a kecsketej, a körömvirág és a sheavaj hatóanyagai elősegítik a sérült, száraz, viszkető bőr megújulását,
  • pótolja a zsiradékot a bőrben, mivel az Emese Műhelye szappanok túlzsírozással készülnek.