Igazándiból nem ördöngösség a natúr kozmetikai krémek készítése, bár az igaz, hogy időnként szükséges hozzá néhány szokatlan alapanyag. Ezenkívül egy precíziós mérlegre lesz még szükséged, ami tizedes gramm pontossággal mér. Nekem a soehnle a kedvenc mérleg márkám, mert egyszerű kezelni és megbízható.

Kozmetikai krémek készítése mérleggel vagy anélkül?

Nem igazán javaslom a mérleg kihagyását, hogy evőkanállal vagy kávéskanállal mérjük a hozzávalókat. Azért nem igazán, mert nagyon sokféle az evőkanalak mérete, főleg ha arra is gondolunk, hogy pl. ha kakaóvajat mérsz ki lapos vagy púpos kávéskanállal, az nem mindegy, nagy az eltérés.  Szerintem ha valaki krémet akar magának készíteni és megveszi hozzá az alapanyagokat, akkor érdemes egy jó mérleget is beszereznie. Persze legelőször, próbaképpen megfelelő lehet a kanállal való mérés is, de aki elszánta magát arra, hogy krémeket készítsen otthon, annak egy jó mérlegre ténylegesen szüksége van. Nem megfelelő az általános  konyhai mérleg, mert sokkal kisebb mennyiségekkel dolgozunk. 3-5 gramm, vagy kevesebb mennyiség kimérésére nem alkalmas egy átlagos konyhai mérleg, mert annak 2 gramm a pontossága.

Ajakápoló vagy testvaj, azaz a zsíros krémek családja

A kozmetikai krémek közül legegyszerűbben azt a fajtájút készítheted el, ami csak olajokból, zsírokból és zsíroldékony anyagokból áll. Zsíros krémnek is szokták hívni, és vizet, mint összetevőt egyáltalán nem tartalmaz. Ilyen például az ajakápoló, testvaj, ajakápoló herpesz ellen, vagy a gyógyító balzsam  megfázás ellen.

Amire szükséged lesz az ajakápolóhoz, vagy testvajhoz:

Ha ajakápolót szeretnél készíteni, akkor alapanyagként valamilyen növényi olaj(ok)ra és valamilyen viaszra van szükséged. Az olaj lehet olíva, napraforgó, mandula, szőlőmag, kukoricacsíra olaj, vagy bármilyen étkezésre is alkalmas folyékony növényi olaj.  A ricinusolaj használatát nem javaslom sem ajakápolóban, sem testvajban, mivel a ricinusolaj elősegíti a szőrszálak növekedését. Hajra és szempillákra pontosan ezért alkalmazzák a ricinusolajat. Ajakápoló tokra, vagy egy egészen pici tégelyre is szükséged lesz még, amibe bele tudod tenni az elkészült terméket. Nem fog megromlani az így készített ajakápolód, nem kell bele semmilyen tartósítószer. Ha viszont nem használod el 1-2 éven belül, akkor meg tud avasodni (pontosan úgy, ahogy az olajok is).

Milyen anyagokkal színezheted és illatosíthatod az ajakápolót vagy a testvajat?

Ha színezni szeretnéd az ajakápolódat, akkor csak zsíroldékony színezőanyagban lehet gondolkodni. Szinezni céklalével nem lehet az ajakápolót, mert a cékla színanyaga vízben oldódik. Amit használhatunk az a paprikapor, kurkuma, kakaópor, ezáltal téglavörös, erős sárga vagy barna színű ajakápolót készíthetünk. Ha méhviaszt használsz – ami a legkönnyebben, pl. méhészeti boltokban is beszerezhető viasz – akkor sárga színű lesz az ajakápolód. Kozmetikai webshopokban fehér méhviaszt is árusítanak, ezt úgy készítik, hogy a sárga színanyagot eltávolítják a méhviaszból, ezáltal lesz fehér. Karnaubaviaszt vagy szójaviaszt is lehet kapni, de tudni kell, hogy mindenfajta viasz használata esetén kicsit más az arány, ami ugyanolyan mértékben szilárdítja meg az ajakápolót, vagy testvajat.

1 csepp illóolajat (nem több!) érdemes használni 1 ajakápoló tokhoz szükséges mennyiséghez, ha illatot szeretnél adni az ajakápolónak.
Ha viszont gyógyászati célból készíted az ajakápolót, herpesz ellen, vagy nátha esetén, akkor 5-6 csepp illóolajat tegyél bele, hogy hatékony legyen. Nem is mindennapos használatra készül ekkor az ajakápoló.

Receptek ajakápolónak és testvajnak

Receptek 2 darab ajakápoló tokhoz, vagy egy kis tégelyhez:

3 g méhviasz,
3 g kakaóvaj,
3 g folyékony növényi olaj (pl. hidegen sajtolt napraforgó, vagy olíva, kukoricacsíra olaj, szőlőmagolaj,
valamint illatnak, ha szeretnéd: 1-2 csepp illóolaj

Recept sheavajjal 2 ajakápoló tokra, vagy egy kis tégelyhez:

2 g méhviasz,
2 g kakaóvaj,
4 g sheavaj,
1 g folyékony olaj

Recept kakaóvaj nélkül 2 ajakápoló tokra, vagy egy kis tégelyhez:

2 g méhviasz,
4 g kókuszvaj,
1-2 csepp illóolaj, ha szeretnéd

Elkészítés:

Egészen kicsi befőttes üvegbe mérd bele a hozzávalókat, és melegítsd vízfürdőn, amíg az összes alapanyag megolvad. Ajakápoló tokba vagy kicsi tégelybe öntöd és kész. Ha kiöntés közben megszilárdulna a befőttes üvegben a massza, akkor visszamelegíted.

Recept testvajnak:

3 g méhviasz,
10 g kakaóvaj,
7 g folyékony olaj

Elkészítés:

Megfelelő méretű (kb. 50-100 ml-es) befőttes üvegbe mérd bele a hozzávalókat, és melegítsd vízfürdőn, amíg az összes alapanyag megolvad. Melegen öntsd ki kisebb szilikonformákba, várd meg, míg megszilárdul, vedd ki. Fürdés után, nedves bőrön használd.

Recept habos testvajnak:

20g kakaóvaj
10g sheavaj
20g kókusz olaj

Elkészítés:

Megfelelő méretű (kb. 100 ml-es) befőttes üvegbe mérd bele a hozzávalókat, és melegítsd vízfürdőn, amíg az összes alapanyag megolvad. Vedd ki a vízfürdőből, és várd meg, míg megszilárdul. Ez elég lessan, órák alatt következik be, mivel nem tartalmaz méhviaszt. Amikor már legalább félig szilárd az állaga, akkor a habverővel elkezdhetjük habosítani. Addig verjük, míg fehér, szilárd és habos állagú nem lesz. A habos állaga miatt a testvajat – fürdés után –  a nedves bőrön könnyebb eloszlatni.