Természetes anyag-e a kőolaj?

A kőolaj évmilliók alatt, természetes anyagok lebomlásával keletkezett, összetételét tekintve több ezer vegyület keveréke. Miután kibányásszák, szétválasztják közel azonos tulajdonságú csoportokra, így kapják a benzint, dízelolajat, paraffint, bitument és a többi frakciót. Eddig még természetes anyagokról beszélünk. Most jön a vegyipar, és ezekből a kőolajból származó alapvegyületekből mindenféle kémiai átalakítás során új anyagokat készítenek. Többek között különféle műanyagot, műszálat, gyógyszereket, mesterséges illat- és színanyagokat, és különféle élelmiszeripari adalékanyagokat. Ezek már mind mesterségesen előállított vegyületek.

A természetes anyagok mind jótékony hatásúak?

A teljesség igénye nélkül néhány természetes anyag, amit nem ennék meg, és nem kennék a bőrömre:

  • nyílméreg béka váladéka,
  • tiszafa bogyója kivonata,
  • gyilkos galóca hatóanyaga.

Nagyon sok toxikus anyag van, ami természetes, és a természetben előfordul. Ezeket a toxikus anyagokat vagy gyógyszerként lehet hasznosítani, ha van ilyen koncentrációjuk, vagy nem használják őket, mert bármekkora dózisban is káros, mérgező hatással vannak a szervezetre.

Bőrbarát, természetes összetevők a krémekben

Bőrbarát a kulcsszó. Olyan anyagot keresünk, ami bőrbarát és mellette természetes. A kőolaj és a kőolajszármazékok nem bőrbarátok, ez a tulajdonságuk a szerkezetükből adódnak.

A kőolaj szerkezete

A kőolaj szénhidrogének keveréke, tehát ezekben a vegyületekben csak szén- és hidrogénatom található. A paraffin és a vazelin a két fő típus, amiket a kozmetikai készítményekben fel szoktak használni. Mindkettőre az igaz, hogy főként nyílt láncú szénhidrogének keveréke. Úgy kell elképzelni a vegyület alakját, mintha egy egyenes bot lenne, vagy erről a botról innen-onnan rövidebb kinövések nőnének ki. Ezenkívül a kőolajról tudvalevő, hogy nem elegyedik a vízzel, tehát az egész vegyület víztaszító tulajdonságú.

A bőr szerkezete

A bőr védőrétegét alkotó vegyületek szerkezete nem egyenes, vagy elágazó botszerű alakú, mint a kőolajszármazékok esetén; hanem olyan vegyület, aminek az egyik vége vízkedvelő tulajdonságú (itt oxigénatom is található a vegyületben); a másik vége pedig víztaszító tulajdonságú, itt kettős szénláncot találunk. Tehát ezek a vegyületek szerkezete olyan, mintha egy vízkedvelő feje, és ehhez kapcsolódva két víztaszító lába lenne.

A növényi vagy állati zsiradékok szerkezete

A természetes zsiradékok szerkezete a bőr védőrétegét alkotó vegyületek szerkezetéhez hasonló, a különbség csak annyi, hogy nem kettő, hanem három víztaszító lábuk van. További hasonlóság, hogy ezekben a vegyületekben szén, hidrogén- és oxigénatom is van.

A házi szappan szerkezete

Ide kapcsolódik a házi szappan szerkezete is, amit zsiradékokból és nátrium-hidroxidból (NaOH) lehet készíteni. Fontos megjegyeznem, hogy a lúg veszélyes anyag, körültekintően és óvatosan kell vele dolgozni, a megfelelő biztonsági előírások betartásával.

Az elszappanosítási reakció során a zsiradékok három „lába” szétszakad, és a három darab egy-egy hosszú víztaszító szénláncra a lúg egy-egy vízkedvelő „fejet” ültet. Így jellegében olyan lesz a keletkezett szappan vegyület, mintha a bőr védőrétegét alkotó vegyületeknek csak egy lábuk lenne.

Bőrbarát természetes anyagok

A fentebb részletezett okok miatt bőrbarát szerkezetűek a növényi vagy állati eredetű zsírok és olajok, és ezért nem bőrbarát a kőolaj, és a kőolajszármazékok, amiket a kozmetikai készítményekben olyan nagy előszeretettel alkalmaznak. Sőt, manapság már egyes nagy kozmetikai gyártók ahhoz a módszerhez folyamodnak, hogy rejtett módon írják rá az összetevők közé a kőolajszármazékokat. Például isohexadecane néven, ez az anyag isoparaffinok keveréke.

Vásárolj kőolajmentes krémet!

Az Emese Műhelye olyan krémeket állít elő és forgalmaz, ami csak bőrbarát és természetbarát összetevőkből áll. Legyen ez valamilyen bőrproblémára való, pl. ekcéma elleni krém, vagy testápoló, tusfürdő, kézkrém. Ezekre a termékekre mind az igaz, hogy

  • kőolajmentesek,
  • parabénmentesek,
  • szteroidmentesek,
  • SLS mentesek,
  • alumíniummentesek,
  • pálmavajmentesek.