Hagyományos szappankészítés

A hagyományos szappan készítéséhez olajokra vagy zsírokra valamint valamilyen lúgra van szükség. A lúgos közeg hatására ugyanis az olajokból és zsírokból szappan lesz, kémiai reakció történik. Azt a lúgot, ami a szappankészítéshez szükséges, nátronlúgnak hívják (NaOH a képlete). Ez a legerősebb lúgok egyike, ezért mindig védőöltözetben, védőszemüvegben, gumikesztyűben készítünk szappant.

Ezzel szemben lúgmentes szappankészítésről is lehet olvasni írásokat a neten. Ezek a lúg nélkül készült szappanok mindig valamilyen tisztító hatású vegyületek, szigorú értelemben nem lehet szappannak nevezni ezeket. Tipikusan ilyenek a samponok és a tusfürdők, melyekben nem szappanszerű felületaktív vegyületek vannak, ezek okozzák a tisztító hatást. Kémhatásuk is a bőr pH értékével azonos, enyhén savas (pH=5,5).

Hagyományos szappanok nem tartalmaznak lúgot

A hagyományos szappant nem lehet lúg nélkül készíteni, mert a zsírokat át kell alakítani, és ehhez valamilyen erős lúgra van szükség. viszont amint a lúg átalakítja a zsírokat, maga a lúg is megszűnik létezni, azaz mind az olajok, zsírok, mind a lúg eltűnik, átalakul a folyamat során. Ez azt jelenti, hogy az elkészült szappan már nem tartalmaz lúgot. Röviden: a hagyományos szappankészítéshez nélkülözhetetlen a lúg, mint alapanyag, de ez a veszélyes anyag teljesen átalakul, eltűnik, mire a szappan elkészül, és használhatóvá válik.

Szódabikarbóna jó lesz-e szappankészítésre?

Nemrégiben kaptam egy kérdést, ami így hangzott:
Lehet-e szappant készíteni nátronlúg helyett szódabikarbónával?

Mondok egy hasonlatot a szappankészítésre.

Kenyeret süt a pék, felfűti a kemencét 200-300 fokra, majd beteszi a megkelesztett, megformázott kenyértésztát. Ekkor jön egy ember, és azt kérdi tőle: Nem lehetne-e ezt a kenyeret sokkal alacsonyabb hőfokon, mondjuk 50 fokon sütni? Mert a forró kemence veszélyes, bárki megégetheti magát véletlenül, ha nem vigyáz. Sokkal biztonságosabb lenne az 50 fokon való sütés.

Tapasztalatból tudjuk, hogy kenyeret nem lehet ilyen alacsony hőfokon sütni. Ugyanígy hagyományos szappant sem lehet szódabikarbónával készíteni. Mert a szódabikarbóna nem elég erős lúg ahhoz, hogy át tudja alakítani a zsírokat szappanná. Igen, a szódabikarbóna is lúg, csak olyan gyenge, hogy ehető, a túlzott gyomorsav termelés megkötésére is használják.
A mosószóda is lúg, az már kicsit erősebb lúg, mosáshoz igen megfelelő, és már nem ajánlatos megenni.
A nátronlúg viszont, ami a szappankészítéshez megfelelő, a legerősebb lúgok egyike. Sem megenni, sem mosni vele nem ajánlatos. Lenyelve halálos, bőrrel sokáig érintkezve pedig égési sérüléseket okoz. Ez az anyag már elég erélyes ahhoz, hogy a zsírokat szappanná tudja alakítani, pont úgy, mint a kenyértésztát a kemence égetően forró melege finom, meleg, ropogós kenyérré tudja változtatni.

Szódabikarbóna jó-e tisztálkodásra?

A szódabikarbónát többféleképpen használhatjuk hajunk, fogunk, testünk tisztítására.

  • Hajmosásra: vízben feloldod, hajat mosol vele, majd tiszta vizes öblítés, ecetes öblítés és újra tiszta vizes öblítés, és kész.
  • Fogfehérítésre: fogkefével a fogaidat átdörzsölve. Viszont hallottam már olyan véleményt is, hogy a szódabikarbóna dörzsölés által károsíthatja a fogzománcot is. Ezért mindenképp óvatosan használjuk.
  • Fürdővízbe téve: kellemesen meleg fürdővízbe tegyél szódabikarbónát (3 evőkanál) és konyhasót (fél kg), 20-30 percig legyél ebben a vízben. Bőrpuhító, regeneráló, lúgosító hatású.
  • Lábfürdőnek: szintén konyhasót (3 evőkanál) és szódabikarbónát (1 evőkanál) tegyél kellemesen meleg vízbe, pihentesd benne lábaidat 20-30 percig. felüdülés a fáradt lábaknak, és méregtelenítő hatású is.