Mert mind sérültek vagyunk valamilyen szinten. Másik dolog az, hogy nem feltétlen mutatjuk ki. De van egy határ, ahol kiborul a bili, és ha kiborul, akkor ami benne van – és halmozódott egész életedben: amit nem tudtál letenni -, mind megmutatkozik.

Akár sírsz, akár hisztizel, akár bekattansz, és leordítasz valakit. Valahol nem nézhetünk le senkit azért, ha nem tudja feldolgozni az életében történt dolgokat; méghozzá azért, mert biztos vagyok benne, hogy nincs olyan ember, aki tökéletesen szabad a múltjától. Ha valaki mégis az lenne, keressen meg kérem és tanítson, hogy hogyan csinálja, de komolyan.

Onnantól viszont nem megérthető szerintem – s hangsúlyozom, hogy ez egyéni vélemény -, de mivel mindannyiunknak van gondja, az nem megbocsájtható, hogy amikor kiborul, akkor másoknak ártva éli ki az érzelmeit.

Mert szerintem ugyanúgy nincs jogunk megbántani egymást, ahogy nincs jogunk befolyásolni, vagy megítélni sem. Nem teheted meg, hogy arra fogod más ember bántását, hogy téged is bántottak. Mert ha innen közelítjük meg a dolgot, téged is bárki teljesen jogosan bánthat, csak úgy. És lehet, hogy ami neked nem tűnik vészes beszólásnak, pillantásnak, vagy bárminemű inzultálásnak, az a másik számára olyan érzékeny pont, amit te el se hinnél esetleg.

Tehát nem az a lényeg, hogy te ne akarj megbántani mást, hanem az, hogy figyelj a másik érzéseire. De hol a határ, amin átlépve a másik érzéseire figyelés már önmagunk rovására megy: ahol már jobban figyelünk a másikra, mint magunkra, és önmagunkat háttérbe szorítva élünk, és mindenkit előbbre teszünk, mint a saját igényeinket. És mondjuk addig megyünk, hogy önmagunkat bántjuk inkább a másik helyett.

Egyik verzió sem követendő. A titok szerintem az egyensúly szón van. Ha úgy élünk, hogy figyelünk önmagunkra, és a világra is, képesek vagyunk olyan egyensúlyt fenntartani, ahol szerintem boldogok lehetünk. Ha mi ne bántunk meg másokat, és magunkat sem, akkor egy idő után senki nem bánt meg senkit, és egy boldogabb világban élhetünk. Gyönyörű utópista gondolatok.

Nem hiszed el? Próbáljuk ki!