Sokszor hallottuk már sokfelé, és valamikor tanultuk is az iskolában kémia órán, hogy mi az a pH. De hogy miért írják ilyen furcsán: pH, mit jelent, és hol vesszük hasznát a mindennapi életben, és mit érdemes tudni a szappankészítésnél, arról írok most.

A pH jelentése

A pH azt mutatja meg, hogy mennyire savas vagy lúgos az az anyag, amit vizsgálunk. Általában vizes oldatnak vizsgáljuk a pH értékét. A hidrogénion koncentrációval függ össze ez az érték, ezért van benne a nagy H betű, mivel a hidrogén jele a periódusos rendszerben a H.

A pH értékei

A pH értéke 0 és 14 között változhat, és ez a két szám között, középen a pH =7 található: ez a semleges kémhatás. Ha innen a skála középpontjától lefelé indulunk el, akkor a savas kémhatás erősödik egyre jobban, ha pedig a középpontból fölfelé, a nagyobb számok felé, akkor a lúgos kémhatás erősödik. Az, hogy miért pont 0 és 14 közötti a pH skála, az a kémiai számításokkal függ össze, a hidrogénion koncentrációjával kapcsolatosak ezek a számok.

Savas kémhatás

Savas élelmiszerekkel szoktunk találkozni: szódavíz, szénsavas üdítők, citromlé, ecet; ezek a kevéssé savas tartományba esnek, a pH-juk 7-nél kisebb, 5-ös vagy 4-es, 3-as, ebben a sorrendben az ízük egyre inkább savanyú. Az ecetet hígítatlanul már nem is szoktuk használni az étkezésben, a boltokban 5%-os, 10%-os, 15%-os vagy 20%-os hígítású vizes oldata kapható.

Minél inkább a pH skála végéhez közelítünk, annál erősebben savas a kémhatás, a sósav, kénsav, salétromsav a legerősebb savak, hígítatlanul a pH-juk 0. Nagyon veszélyesek, bőrrel azonnal reagálnak ezek a tömény savak, és azon nyomban égési sérülést okoznak. A szervezetbe bekerülve életveszélyes állapotot is okozhatnak. Az erős savak gyakorlati felhasználása a hétköznapokban az akkumulátorsav.

A háztartási sósav, ami a boltokban kapható, 10%-os sósav oldat, pH-ja 1, nagy elővigyázatossággal és kesztyűben kell használni. Szintén sósav oldat van a gyomrunkban, ez a gyomorsav, ilyen drasztikus anyagra van szüksége a szervezetünknek a tápanyagok lebontásához.

Lúgos kémhatás

Lúgos tartományban is találunk élelmiszereket, bizonyos zöldségekre szokták mondani, hogy a testünkben lúgosítanak, ezenkívül pedig kapható lúgos víz is. A vérünknek a kémhatását vérvételnél lehet ellenőrizni, normál esetben a kissé lúgos tartományba esik, pH =7,4 közelében van ez az érték. A szódabikarbóna az a házipatikai szer, amit gyomorégés ellen szoktak használni, mivel megköti a gyomorsavat. A pH-ja 7-nél nagyobb szám, 8,4-es.

A legerősebb lúgok: nátronlúg és kálilúg: azaz NaOH és KOH. A kémhatásuk pH =14, nagyon óvatosan kell velük bánni, mivel bőrre kerülve égési sérülést is okozhatnak. Szerencsére nem azonnal fejtik ki ezt a hatást, hanem 3-5 perc múlva. Lefolyó tisztítószerként szokták alkalmazni a nátrium-hidroxidot.

Szappankészítés és pH

Szappankészítés során, mivel NaOH-dal és KOH-dal dolgozunk, védőfelszerelést – kesztyű, hosszú ujjú, hosszú nadrág, cipő, védőszemüveg – kell viselni, hogy bőrre és szembe ne kerülhessen sem az oldott lúg, sem a szappanmassza.

Ha mégis bőrre kerülne, akkor először viszkető érzést okoz. Amint ezt érezzük, akkor először higgadtan biztonságba helyezzük a botmixert (hogy ne tudjon felborulni a szappanmasszás edénnyel), és utána tiszta vízzel lemossuk az érintett bőrterületet. Ha a lemosást nem tennénk meg, akkor másnapra égő, piros foltok jeleznék azt a részt, ahol a bőr a lúggal érintkezett.

A szappankészítés során a lúg teljesen elreagál az olajokkal (vagy zsírokkal), átalakul és ez helyett a két anyag helyett egy új keletkezik, ez pedig nem más, mint a szappan. A szappannak is lúgos a kémhatása, de ez már abban a pH tartományban van, ami az emberi bőr számára teljesen jól tolerálható.

A szappanok kémhatása 9-10 között szokott lenni, ez teljesen megfelelő, és normális. A bőr savköpenyének a kémhatása pedig pH =5,5 – ez közismert tény. A szappan teljesen jól betölti tisztító szerepét, lemossa a régi savköpenyt a bőrről, és a saját anyagaiból újra felépíti: ezáltal megújítja azt. Többek között ebben rejlik a szappan nagyszerűsége.