A kémhatás

Vannak savas és lúgos kémhatású anyagok, ezt a hétköznapi életből tudjuk. A vízben oldódó anyagok egy bizonyos tulajdonságát mutatja a kémhatás, amit 0-14 közötti skálán lehet mérni. Mind a nagyon erős savak (pH 0-2), mind a nagyon erős lúgok (pH 12-14) veszélyes vegyszerek. Az emberi szervezet által – akár külsőleg, akár belsőleg – jól tolerálható pH tartomány nagyjából pH 4-10-ig terjed. Az élelmiszerek közül, ami savanyú ízű: citromsav, ecet, C-vitamin mind savas kémhatásúak, ezzel szemben a szódabikarbóna lúgos, gyomorsav-megkötőként ezért lehet használni.

A szappan a bőr és a tusfürdő kémhatása

A házi szappanok kémhatása mindig lúgos. Nincs olyan házi készítésű, kézműves szappan, ami savas lenne, mivel a szappan csak lúgos közegben tud működni. A szappan kémhatása általában pH 9-10 között van.

A bőr savköpenyének kémhatása pH=5,5 – ezt elég sokan tudják – ha a savköpeny jól működik, akkor a bőr el tudja látni a feladatait: véd a külvilág ingerei ellen, lélegzik, kiválaszt, méregtelenít és hőszabályozást is végez.

A tusfürdő, vagy a folyékony szappan kémhatása szintén pH=5,5. Úgy állítják be ezeknek a termékeknek a kémhatását, hogy bőrsemlegesek legyenek, tehát a kémhatásuk megegyezzen a bőr pH-jának értékével.

A bőr savköpenye bőrsemleges pH-jú tusfürdő használata esetén

A savköpeny védelme ápoló hatású a bőr számára? Ha tusfürdőt vagy folyékony szappant használunk mosakodáskor, akkor a bőr savköpenye érintetlen marad, pont olyan lesz a tusolás végén, mint amilyen az elején volt. Úgy is szokták mondani, hogy a tusfürdő védi a savköpenyt. Akik meg akarnak győzni a tusfürdők használatának hasznos voltáról, a savköpeny védelmét előnyként szokták említeni. De vajon tényleg az?

A bőr savköpenye szappanok használata esetén

A savköpeny felső részét is lemossa a lúgos kémhatású szappan, és ezzel párhuzamosan a saját anyagaiból újjáépíti azt. Ezáltal a bőr savköpenyének lehetősége van a megújulásra. Ha szappant használunk, a tisztító hatás mellett lehetőséget adunk a bőrnek a megújulásra, ugyanis a szappanban levő vegyületek nagyon hasonlóak a bőr védőrétegét alkotó vegyületek szerkezetéhez. (Bővebben a Kőolajmentes, természetes, bőrbarát kozmetikumok című írásban olvashatsz erről.)

A kézműves szappan használatának bőrre gyakorolt pozitív hatásai:

 • lemossa és saját anyagaiból újjáépíti a bőr savköpenyét;
 • hidratája a bőrt a minimális glicerin tartalmánál fogva (a glicerin nagy mennyiségben a bőr alsó rétegeiből elvonja a vizet);
 • pótolja a zsiradékot a bőrben, mivel a kézműves, házi szappanok – szinte mindig – túlzsírozással készülnek.

Ha kézműves szappant használsz, akkor az az általános tapasztalat, hogy a bőr nem igényli továbbá a testápoló használatát. Mivel a kézműves, házi szappannal való mosakodás esetén a vizet és a zsiradékot is pótolja maga a szappan. Nem véletlen, hogy a testápolók használata a tusfürdők megjelenésével párhuzamosan terjedt el.

A bolti szappanok használatának bőrre gyakorolt hatásai:

 • lemossa és saját anyagaiból újjáépíti a bőr savköpenyét;
 • NEM hidratálja a bőrt, mivel egyáltalán nem tartalmaz glicerint (más eljárással készül, mint a kézműves, házi szappan);
 • NEM pótolja a zsiradékot a bőrben, mivel nincs bennük túlzsírozás.

Összességében a bolti szappan is sokkal jobb a bőrnek, mint a tusfürdő, de messze elmarad a kézműves, házi szappanok bőrre gyakorolt jótékony hatásától.

A tusfürdő (vagy folyékony szappan) bőrre gyakorolt ártalmas hatásai

 • védi a savköpenyt, érintetlenül hagyja, így a bőr nem tud regenerálódni,
 • a bennük levő SLS (nagyon drasztikusan zsíroldó hatású vegyület) miatt a bőrt extrém módon kiszárítja, viszket és húzódik,
 • használata további bőrproblémákra hajlamosít: pl. ekcéma. Ezért van az, hogy van olyan ekcéma, ami csupán a kézműves, házi szappanok használatával orvosolható.

Kinek ajánlott a kézműves, házi szappan?

A kézműves, házi szappanok használatával a lehető legjobbat teszed a bőrödnek: tisztítod, megújítod és ápolod.

 • Ha problémamentes, egészséges bőrre használsz kézműves, házi szappant, akkor segíti, hogy a bőröd továbbra is ilyen szép maradjon.
 • Ha pedig sérült, állandóan viszkető, kiszáradásra hajlamos bőrre használsz kézműves, házi szappant, akkor hozzásegíted a bőrödet ahhoz, hogy újra egészséges és szép lehessen.