A bolti szappan nem igazán bőrbarát, de mégis sokkal olcsóbb. Szívesen vennék házi szappant, de vajon miért ennyire drága?

– halljuk sokszor a kérdést.

A kézműves házi szappan sokkal drágább

A boltokban nagyon sokféle ismert – vagy kevésbé ismert – márkájú szappant lehet kapni. A bolti szappanok ráadásul sokkal olcsóbbak, mint a házi készítésű szappanok. A házi szappanok általában háromszor-négyszer drágábbak a bolti szappanoknál. Teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy csupán „úri huncutságból” vesz valaki kézműves házi szappant, vagy ténylegesen jobb, és megéri az árát. Először nézzük meg az olcsó és a drága szappanokat közelebbről.

Nem könnyű eligazodni szappan vásárlása esetén, egy támpont a termék ára, de ennél fontosabb az összetétele. Ezt INCI néven találjuk a csomagoláson.

Van olcsó kézműves házi szappan is?

Nincs. Van olyan szappan, ami kézműves házi szappannak látszik, de nem az. Ezek például a Yamuna szappanok. Némelyikre rá is van írva, hogy hidegen sajtolt szappan. Szappant hidegen sajtolni nem lehet otthoni, házi körülmények között. Olyan termékük is van, amire ráírták, hogy kézzel készült. De ez sem kézműves házi szappan, mert az összetevők között ilyeneket is találunk a felsorolásban, hogy SLS, és propilén-glikol. A Yamuna tömbszappanok pedig szintén propilén-glikolt és EDTA-t tartalmaznak. Ezen összetevők közül egyik sincs egy kézműves házi szappanban.

Van drága nem kézműves házi szappan is?

Van. Szintén Yamuna termék, aromaterápiásnak titulálták, és papírdobozban került forgalomba. Az ára 800 Ft a DM-ben – ennyiért szinte már igazi, értékes kézműves szappant is lehet venni. Ennek a Yamuna szappannak az INCI összetétele kísértetiesen megegyezik az egyszerűbb, és jóval olcsóbb, átlátszó műanyag fóliába csomagolt változatéval. A vásárlóban jogosan merül fel a kérdés, hogy ezek szerint a papírdoboz kerül közel 500 Ft-ba?

Hogyan készül a bolti szappan?

Első lépésben a növényi olajokról (vagy az állati zsírokról) leválasztják a glicerint – amit külön eladnak. Ezáltal zsírsavakat kapnak (pl. sztearinsav, palmitinsav), ezt reagáltatják következő lépésben a nátrium-hidroxiddal, így keletkezik a szappan. Ezt az elkészült szappant porrá őrlik, majd hozzáadják a mesterséges színező- és illatanyagot, valamint a töltőanyagot. Ha teljesen egységesre keverték el a masszát, akkor egy sajtológép segítségével formára alakították. A bolti szappanoknak körben lehet is látni egy kidudorodó vonalat, ez mutatja a sajtolást. Yamuna szappanokat is hidegen sajtolják, egy hosszú, kolbászszerű szappantömböt préselnek, amit adott méretű darabokra szeletelnek, ez felismerhető a kész szappanon.

Hogyan készül a házi kézműves szappan?

Általában hideg eljárással készül, a növényi olajokat nátrium-hidroxiddal elszappanosítják. Ez a reakció időben lassan meg végbe, általában a formába öntéstől számítva 2-5 nap múlva szeletelik a szappanokat, majd 4-6 hétig érik még a szappan, mielőtt a felhasználóhoz kerül.

A házi, kézműves szappan INCI összetétele

Egyrészt elszappanosított zsiradékokat tartalmaz, ezek:

  • sodium olivate (elszappanosodott olívaolaj)
  • sodium palmate (elszappanosodott pálmavaj)
  • sodium cocoate (elszappanosodott kókuszvaj)
  • sodium heliate (elszappanosodott napraforgó olaj)

Másrészt glicerint és vizet tartalmaz. Ezen kívül pedig tartalmazhat hatóanyagként adalékanyagokat, pl. valamilyen agyagot, valamilyen növényt, valamilyen illóolajat.

Miben jobb a házi, kézműves szappan a bolti szappannál?

  • Az INCI leírásból kiderül, hogy a házi, kézműves szappan nem tartalmaz mesterséges vegyületeket, mint a propilén-glikol, EDTA, vagy sodium-lauril-szulfát (rövidítve: SLS).
  • A kézműves szappan mindig tartalmaz glicerint, nagyjából 7-8%-ban. Ekkora mennyiségben a glicerin hidratáló tulajdonságú, elősegíti a víz bőrbe jutását.
  • A kézműves szappan szinte mindig túlzsírozással készül, így használatával nemcsak megtisztítja a bőrt, hanem visszapótolja a zsiradékot is. Ezáltal feleslegessé válik a testápoló használata.
  • A kézműves, házi szappan töltőanyagokat sem tartalmaz. (Ezek egyéb, nem szappanszerű vegyületek.)

Megéri házi, kézműves szappant venni?

Ha házi, kézműves szappant veszel, akkor biztos lehetsz benne, hogy

  • csak ápoló hatású szappant vettél mesterséges vegyületek nélkül. A mesterséges vegyületek közül az SLS az érzékeny bőrt drasztikusan kiszárítja és akár ekcémássá is teheti.
  • ezen szappanok használatával a testápoló használata többé már nem szükséges, tehát összességében olyan, mintha szappant és testápolót is vettél volna egyszerre.