Mostanában nagyon divatos a natúr és bio kozmetikum kifejezés. Mivel nem mindenkinek egyértelmű, hogy mit is jelentenek ezek a szavak pontosan, ezért nézzük meg, mit takar az egyik, meg a másik.

Mit jelent a natúrkozmetikum kifejezés?

A natúr kozmetikumok olyan kozmetikumok, amelyek egyrészt nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot, mesterséges illatanyagot, színanyagot, illetve szilikonokat.

Másrészt alapolajként növényi olajokat tartalmaznak, tehát ásványi olajtól mentesek. Ezek az ásványi olajak, vagy kőolajszármazékok, (ezek a paraffin és a vazelin) természetes anyagok ugyan, hiszen a föld alatt keletkeztek nagyon hosszú idő elteltével, de mégsem célszerű őket kozmetikumokban használni. Ugyanis az ásványi olajok a bőrön nem szívódnak fel, egy réteget képeznek, mivel kémiai szerkezetük teljesen eltér a bőr szerkezetétől, így nem tudnak a bőrön keresztül felszívódni.

A natúr kozmetikumok növényi olaj mellett tartalmazhatnak még növényi viaszokat, valamint állati eredetű termékeket is: pl. méhviaszt, vagy kecsketejet.

A harmadik szempont a natúr kozmetikumoknál, hogy olyan tartósítószereket tartalmazzanak, amelyek natúrkozmetikumokban megengedettek. Vannak ugyanis olyan tartósítószerek is, amiket általában a hétköznapi kozmetikumokban használnak, és 2-3, de akár 10 évre is tartósítják a krémeket. Ezek a tartósítószerek a parabének. Több fajta parabént szoktak használni a krémek tartósítására.

Általánosságban az mondható, hogy a natúr kozmetikumok növényi olajokból állnak, növényi hatóanyagok vannak bennük és mesterséges adalékanyagoktól mentesek.

 

Mit jelent a biokozmetikumok kifejezés?

A biokozmetikumok pedig annyiban különböznek a natúr kozmetikumoktól, hogy a biokozmetikumok olyan natúrkozmetikumok, amelyekben minden növényi összetevő bio minősítésű. Ez azt jelenti, hogy permetszer- és vegyszermentes termesztéssel állítják elő ezeket. Tehát a biokozmetikum egy szigorúbb minősítés, amellett, hogy natúr, még a növényi alapanyagok minőségére is ad egy szigorú feltételt.

Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősíti a biokozmetikumokat. A Biokontroll minősítésének feltétele, hogy az összetevők minimum 95%-a biogazdálkodásból származzon, a maradék 5% lehet csupán hagyományos növényi termék. Ezt a minősítését azok a kozmetikumok kaphatják meg, amelyek nem tartalmaznak szintetikus illat- és színezőanyagokat, hidrogénezett állati vagy növényi anyagokat, génmódosítással nyert összetevőket, alumíniumszármazékokat, továbbá a termék vagy összetevői nem készülhetnek nanotechnológiával, de nem alkalmazhatnak szintetikus kémiai fényvédőket sem.