Érezted már, hogy elhaladsz valaki mellett, és nagyon intenzív a parfümének az illata? Vagy beszélgetsz valakivel és érzed, ahogy keveredik a ruhájából az öblítő, a dezodorja, meg a testápoló és sampon illata, és valami egészen vacak összhatást kelt?

A kulturált és harmonikus megjelenés elengedhetetlen része, hogy ne csak az öltözet legyen szép és rendezett, hanem az illatok terén is legyen harmonikus a megjelenésünk. Ehhez nyújt segítséget ez a cikkünk.

Manapság minden illatos

Manapság mindent illatosítanak. Nemcsak a mosószert, öblítőt, mosogatószert, sampont, tusfürdőt, de még a wc papírt, és a zsebkendőt is. Van külön az autóba vagy a lakásba való illatosító, ezenkívül pedig illatos dolgokkal kenegetjük a bőrünket, mint az arckrém, a kézkrém, a testápoló. Ezek is igen gyakran illatosítottak.

Arról is beszélhetünk, hogy ez a sok mesterséges illatanyag, mind mesterségesen, vegyi üzemben előállított vegyület. Az, hogy mindenhonnan mesterséges illatanyagokkal találkozik a szervezet, előbb vagy utóbb sokakban allergiát okozhat. Ez az egyik oka annak, hogy manapság egyre jobban keresett termékek a natúr, illatmentes kozmetikumok: arckrémek, kézkrémek, testápolók és egyéb készítmények.

A sokféle illattal nemcsak az lehet a gond, hogy allergiát okozhat, hanem a teljes összhatásra is gondoljunk. Az illatok egész kavalkádja alakul ki, amikor a frissen mosott és öblítőtől dúsan illatozó ruhánkat a testápolótól extrán illatos testünkre vesszük fel, jöhet rá a dezodor, vagy parfüm, és férfiaknál még a borotválkozás utáni arcszesz is, a végeredmény pedig egy semmihez se hasonlítható szagkomplexum.

Természetes és akár illatmentes is lehet a húsvét

Húsvét lesz nemsokára, amikor is a fiúk és férfiak szokás szerint locsolkodni mennek. A különféle rettenet-szagos kölni pedig összekeveredik a meglocsolt lányok fején. Néha a hajmosás sem segít ilyenkor. Lányok, ezért  javaslom, kérjük inkább azt, hogy húsvétkor tiszta vízzel locsoljanak a fiúk. Ez a megoldás sokkal jobban illik a természetkedvelő, natúr stílushoz.

Húsvéthoz kapcsolódóan javaslom a témában korábban megjelent cikkünket is, amely arról szól, hogyan készítsünk otthon natúr húsvéti locsoló kölnivizet. https://www.emesemuhelye.hu/husvetra-termeszetes-locsolo-kolni-gyerekeknek-felnotteknek-hazilag/

Állatok és a szaglás

Mindenki tapasztalta már, hogy az orrunk úgy működik, hogy ha bemegyünk valahová, akkor intenzíven és élesen érezzük a szagokat, de ha némi időt töltünk el a zárt helységben, akkor már a szaglás eltompul, és az orr szinte érzéketlenné válik. Bár ugyanolyan a szag a zárt helyen, mint mikor beléptünk, csak már megszoktuk azt.

Az állatok esetében a szag időnként sokkal fontosabb szerepet tölt be. Köztudomású a kutyák fantasztikus szimata, de például a rovarok esetében is beszélhetünk a szagfelismerési képességeikről.

A sokféle, főleg virágillat utánzat akár meg is zavarhatja a rovarokat. Így az is előfordulhat, hogy valamelyik intenzív illat megzavarja a rovarokat, ezáltal akár darazsak, méhek vagy egyéb eltévedt rovarok zaklatásának is lehetünk kitéve.

Natúr kozmetikumok előnyei

Összefoglalóan elmondhatjuk, hogy többféle meggondolásból sem ajánlatos sokféle és intenzív illatot magunkra tenni. Egyrészt mert allergiát okozhat, másrészt a harmóniát törjük meg vele, valamint a rovarok is akár megzavarodhatnak az illatoktól.

Ezért inkább használj natúr, illatmentes kozmetikumokat. Mivel a krém nincs külön illatosítva, ezért nem fogja módosítani a saját parfümödet vagy kedvenc dezodorodat, ami nagy előny.

Az Emese Műhelye termékek mesterséges illat- és színmentes natúr kozmetikumok. Kézkrém, lábkrém, testápoló, különféle arckrémek, szemránckrém, napkrém, valamint krémek különféle bőrproblémák esetén, ezek mind megtalálhatóak a kínálatunkban. A szappanok között is van, ami illatmentes, illetve olyan is van, ami illóolajjal illatosított. Az utóbbi szappanoknak is csak enyhe illatuk van, ami használat után nem érezhető a bőrön.