Szappankészítés otthon

Ma már széles körben elterjedt az otthoni szappankészítés,  minden második boltban találhatunk háziszappant, és egyre többen ismerik fel a fontosságát annak, hogy nem rossz, ha tudjuk mit kenünk saját bőrünkre. Az interneten számtalan recept és ötlet található, ha valaki arra adná a fejét, hogy szappant készítsen, de az alapja mindegyiknek ugyan az: állati vagy növényi eredetű zsiradék és  nátrium-hidroxid (NaOH) összevegyítéséből és elszappanosodásából készül minden esetben.

Az otthon szappankészítés alapanyagai

Az Emese Műhelyében kapható szappanok csak növényi zsírokból és olajokból készülnek. Természetesen bármilyen más, állati zsír is megfelelő, tradícionálisan például disznózsírból vagy marhafaggyúból főztek az asszonyok szappant, ám én úgy gondolom, az állatok védelme érdekében inkább növényi zsírokat használok. Emellett sokkal több egészségesebb anyag, több vitamin található a növényi olajokban, és telítettlen zsírsavakban is bővelkednek, így a bőrre gyakorolt hatásuk is nagyszerűbb.

A pálmavajról

A pálmavaj vagy más néven pálmazsír, vagy pálmaolaj természetes növényi zsiradék, finomítatlan formájában rengeteg béta-karotint (az A-vitamin provitaminja) tartalmaz, táplálja a bőrt, ránctalanító hatása van, megköti a szabad gyököket. És a varázsszó:  hogy olcsó. Emellett nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik kőolajszármazék, amely megtalálható a bolti kozmetikumokban. És nem csak a kozmetikumokban, hanem szinte mindenben megtalálható a pálmavaj, a leveskockától kezdve a csokoládén át a samponokig és krémekig, még a biodízelipar is használja.

Környezetbarát vagy nem környezetbarát, ha pálmavajat használunk?

Nem. A probléma ugyanis a pálmafa termesztésével van. A dolog úgy áll, hogy a pálmafa számára a legkedvezőbb klíma az egyenlítői éghajlat. Ám az egyenlítőnél más növények is élnek, amik számos állatnak adnak otthont. A pálmafa termesztése pedig az esőerdők kiirtásával kezdődik!

 

Óránként 300 futballpályányi területet irtanak ki a Föld esőerdeiből… Leggyakrabban felégetik az adott területet, hogy ne bajlódjanak a favágással. Természetesen az állatokkal nem tudnak mit kezdeni, így rengetegen pusztulnak el erdőtűzben. Általában az orángutánokat emelik ki, de élnek itt tigrisek, orrszarvúak, elefántok, paradicsommadarak… És ha egy terület kimerült, kezdik az egészet elölről… 300 futballpálya óránként…..

 

Lehet pálmavajmentes szappant készíteni?

Nem volt könnyű feladat pálmavajmentes szappan receptet kifejleszteni, több éves szappankészítési gyakorlatom tette ezt lehetővé számomra. Ugyanis zsírsav összetételben, árban, szappankészítési szempontból a pálmavaj alternatívája a disznózsír. Ám ha csak növényi alapanyagokból akarsz dolgozni? Nehéz a döntés. Általában vagy ezt adod fel, vagy azt.

 

A pálmavaj tartalmú szappanok tulajdonságai

 

A pálmavaj 20 fokon szilárd halmazállapotú, ezáltal a szappan is masszívabb lesz tőle. Ez azt jelenti, hogy a nagy pálmavaj tartalmú szappanok nem lágyak, inkább keményebbek, nem fogynak el olyan gyorsan használat közben. Szemben a tiszta olíva szappanokkal, amelyek igen gyorsan fogynak.

 

Emese Műhelye szappanok jellemzői

A nálunk kapható összes termékre igaz, hogy

  • pálmavajmentesek,
  • megfelelően habzanak,
  • eléggé masszívak,
  • nem szárítják a bőrt.

Mivel fontosnak tartom a környezetvédelmet, hogy a legkisebb ökológiai lábnyom nélkül éljünk, amivel a magam részéről ehhez hozzájárulhatok, hogy minden termékemet pálmavajmentesen készítem.