Amikor az ember fiatal, teljesen normális működést mutat, hogy tizenévesen pattanások, mitesszerek jelennek meg az arcbőrön, de ezek a pattanások megjelenhetnek a vállakon és a háton is. Hogyan lehet ezeket kezelni, milyen lehetőségek vannak, mit érdemes használni? Erről szól ez a cikk.

Pattanásos, zsíros bőr ellen mit lehet tenni? Lehetőségek:

  • alkoholtartalmú lemosók

Az olyan kozmetikai készítmények, amelyek nagy százalékban tartalmaznak alkoholt, nem megfelelőek a zsíros bőr tisztítására. Ugyanis az alkohol nagyon hatékonyan leoldja a zsíros anyagokat, ezáltal arra készteti a szervezetet, hogy a bőr még több zsírt termeljen így az arcbőr egy idő után még inkább zsírosan fénylő lesz és még inkább pattanásos.

  • szappantartalmú lemosók – ezek a micellás vizek

Az ilyen készítmények sokkal jobb választás pattanásos bőrre, mint az alkoholtartalmú lemosók. Viszont ezek a készítmények márkától függően elég drágák. Akkor már simán szappanos vizet is használhatunk az arc és a hát tisztítására.

  • kézműves natúr szappanok kifejezetten pattanásos bőrre

Ilyen készítmény például az Emese Műhelye natúr kézműves sószappan ichtiollal. A szappanban levő két hatóanyag összedolgozik, egyrészt a nagymennyiségű parajdi só, ami magába a szappanmasszába van belekeverve; másrészt pedig az ichtiol.

Az ichtiol egyfajta kátrány, amit a gyógyászatban használnak fel, gyógyszertárakban kapható alapanyag. Hatása az, hogy a pattanásos, zsírosodásra hajlamos bőr működését segíti, szabályozza, ezáltal kevésbé lesz zsíros az adott testfelület.

A só pedig a bőrön mindig nagyon jó hatást fejt ki. Tudvalevő, hogy a test sejtjein belül meghatározott összetételű sóoldat van. Ha a bőrt kívülről hasonló sóoldattal kezeljük – például az említett sószappannal – akkor harmonizáló, összerendező hatás érvényesül, a bőr funkciói általában javulnak, így a faggyúmirigy működése is beszabályozódik.

Pattanásos bőrnek megfelelő krém használata

A bőrfelszín letisztítása után pedig nagyon kis zsírtartalmú, nagyon nagy víztartalmú, hidratáló, ápoló krém használata javasolt. Az Emese Műhelye Tamanu olajos natúr krémzselé pattanásos bőrre nagyon hatásos készítmény a mitesszerek és pattanások ellen. A hatóanyaga a tamanu olaj egy trópusi fa terméséből préselt olaj, ami nagyon széles spektrumban hatékony különféle bőrproblémák kezelésére.

Mitesszeres, pattanásos bőrre használj arctisztításra minden este sószappant, utána pedig vékonyan kend be a tamanu olajos krémzselével. A krémet csak addig simítsd az arcodon, amíg nedves hatású, tehát amíg be nem szívódik a bőrbe. Ezt este nem kell lemosni. Reggel, ha felébredtél mosd le az arcodat és – igény szerint – újra kend be vékonyan a tamanu olajos krémzselével nappalra.

A tamanu olaj hatása a bőrre

A tamanu olaj többek között szabályozza a faggyúmirigy működését, valamint jótékony hatással van az ekcémás és pikkelysömörös bőrre is. Sérülések, sebek, friss vagy régi forradások, műtéti hegek helyét ha tisztán tamanu olajjal kenegetjük, akkor a bőr szöveteinek segít visszarendeződni, ezáltal akár régi sérülések helyét is sikeresen tudja elsimítani. Ezt a bőrfeszesítő, ránctalanító hatását használtam fel, mikor a bőrfeszesítő, natúr hidratáló krémet és a 40+ ránctalanító, hidratáló natúr krémet megalkottam.

A tamanu olaj neve ismeretlenül cseng ugyan Magyarországon, de mivel ebben az olajban nagyon sok és hatékony bőrszépítő és bőrgyógyító hatóanyag van, érdemes kipróbálni valamilyen készítményben. Visszatérő vásárlóim és családtagjaim egybehangzó véleménye az, hogy szebb, simább és hidratáltabb a bőrük a tamanu olajos készítményeim használata során.