Mi az sls?

Az sls egy tenzid vagy más néven emulgeátor, ez nagyjából azt jelenti, hogy tisztításra alkalmas vegyület, sok ilyen jellegű természetes anyag is van, pl. a szappan is ilyen. Az sls egy rövidítés, teljes néven sodium-lauril-szulfát, magyarul pedig nátrium-lauril-szulfát . Újabban viszont sodium-coco-szulfátnak vagy nátrium-coco-szulfátnak is hívják, de ezek a nevek ugyanazt az egy anyagot jelentik.

Hogyan tisztít az sls?

Közismert tény, hogy semmilyen olaj, vagy zsír nem elegyedik a vízzel. Az sls (és a többi emulgeálószer) működési mechanizmusa olyan, hogy ezt az elegyedést lehetővé teszi. Ez azt jelenti, hogy vízzel ki tudjuk mosni a ruhából a zsíros piszkot, a kezünkről le tudjuk mosni a koszt, a zsíros edényeket és poharakat csillogóan tisztára és zsírmentesre tudjuk mosogatni. mindezt valamilyen tenzid segítségével.

Szappannal bármit lehet tisztítani?

Igen. Hajat mosni, ruhát mosni, mosogatni, kezet mosni, padlót felmosni, zuhanyozni mindezt lehetséges egy termék használatával, és ez a szappan. Nagyanyáink idejében ez pont így történt, legfeljebb kétfajta szappanjuk volt, egyik a mosószappan, másik a pipere szappan.

Milyen termékekben van manapság sls?

A fogkrémtől a folyékony szappanon és samponon keresztül a mosogatószerig nagyon sokféle termék tartalmazza az sls-t. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha egy termék extra módon habzik, akkor abban biztosan van sls. Például egy borsónyi mennyiségű fogkrém jól habzik, akkor van benne, vagy egy samponból ha öntesz a kezedbe egy keveset, és a hajadon dús hab keletkezik, akkor szintén tartalmaz sls-t ez a termék.

Milyen hatással van a bőrre az sls?

Ezt magad is tesztelheted, hogy a te bőrödre milyen hatással van az sls, egyszerűen csak egy teljesen átlagos mosogatószerrel mosogass kesztyű nélkül nagyjából negyed óra hosszat. A mosogatás végén a kezed állapota megmondja, hogy a te bőröd hogyan tolerálja az sls-t. Lehet, hogy kicsit húzódik a bőröd, lehet, hogy szörnyen kiszáradt, és az is lehet, hogy érzetileg semmilyen hatással nem volt a mosogatás a kezedre. Ebben az esetben pedig felmerül a kérdés, hogy a kezed hányszor negyedórás mosogatást tud tolerálni krémezés nélkül?

Miért szárad ki a bőr az sls-től?

Az sls nagyon hatékonyan tisztít, a bőr alól is kioldja a zsíros anyagokat. Ez a hatékonyság nagyon hasznos, ha mosogatásról van szó, és kesztyűt is felvehetünk, hogy a kezünket védjük. De a samponba, a fogkrémbe, a folyékony szappanba, és a tusfürdőbe is ugyanezt teszik, ekkor pedig az sls közvetlenül a bőrünkkel és a nyálkahártyánkkal érintkezik. Eltávolítja a zsiradékot a hajszálakról, az ételmaradékot a fogakról, a kezünkről és a testünkről a rátapadt piszkot, izzadságot, viszont a bőr alól is kioldja a zsíros anyagokat, pedig ezekre szükség lenne a bőr megfelelő működéséhez. Ha egészséges a bőröd, akkor ezt a zsíroldó hatást mindig ellensúlyozza, és a zsírutánpótlást meg tudja oldani a bőr a saját anyagaiból. De ha a bőröd húzódik, feszül, kiszárad, és emellett viszket, kipirosodik vagy hámlik, akkor már nem. Kimerültek a bőröd alatti utánzsírozási lehetőségek, mindenképpen kívülről kell krémezned a bőröd, hogy ne húzódjon, ne viszkessen, ne legyen kiszáradva.

Sls-mentes megoldás a bőrre

Ha bolti szappanra cseréled le a tusfürdődet és a folyékony szappanodat, az már nagy előrelépés a bőrnek, viszont a tradicionális bolti szappanok az összetétele messze elmarad a kézműves házi szappan hatásától, mivel a bolti szappan kizárólag

  • regenerálja a bőr felső részét: lemossa és saját anyagaiból újjáépíti a bőr savköpenyét,
    viszont nem hidratál, mert nincs benne glicerin, és nem pótolja a zsiradékot sem, met nincs benne túlzsírozás.

Az igazán nagyszerű megoldás a kézműves házi szappan.  A kézműves házi szappan bőrre gyakorolt pozitív hatásai:

  • regenerálja a bőr felső részét: lemossa és saját anyagaiból újjáépíti a bőr savköpenyét;
  • hidratája a bőrt a minimális glicerin tartalmánál fogva;
  • pótolja a zsiradékot a bőrben, mivel az Emese Műhelye szappanok túlzsírozással készülnek.