Ha már sikeresen túl vagy néhány első saját szappan készítésén, amihez tanácsokat ebben az írásban adtunk: https://www.emesemuhelye.hu/ajandek-otletek-szappankeszites-hazilag-termeszetesen/ akkor lehet tovább gondolni, milyen színű, illatú, mintájú, formájú legyen a következő szappanod.

Szappanszínezésre alkalmatlan növények

Szappanokat színezni természetes módon sajnos nem lehet akár akármivel. Ugyanis a szappanmassza a folyamat elején még igen intenzíven lúgos, és a természetes színezőanyagok közül van sok, ami megváltoztatja a színét lúgos közegben. Ilyen például a cékla, lila káposzta, meggy, vörös szőlő, fekete ribizli, és a többi gyönyörű mélybordó színű gyümölcs vagy zöldség, ami lúgos közegben rusnya zöldes színű lesz. Sosem marad eredeti szép bordó vagy lila.

 

Szappanszínezésre alkalmas növények és természetes ásványi anyagok

Viszont van elég sokféle lehetőség mégis a szappanok természetes anyagokkal való színezésére, erre adok ötleteket színek szerint csoportosítva.

Fehér

Fehérre színezni cink-oxiddal, titán-dioxiddal, vagy fehér agyaggal lehet. Viszont vedd figyelembe, hogy a felhasznált olajok színe is hozzájárul a végeredményhez, tehát ha hófehér szappant szeretnél, akkor a felhasznált olajok színe is minél világosabb kell legyen. Ez azt jelenti, hogy hidegen sajtolt tökmagolajat ilyenkor nem célszerű használni, mert az nagyon sötét.

ásványi anyagok: cink-oxid, titán-dioxid

agyagok: fehér agyag

Világos barna, bézs

Kellemes bézs, világos barnás színt valamilyen teával tudsz elérni a szappanodban. Ez azt jelenti, hogy lúgoldásra előre elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött teát használhatsz. Ez lehet citromfű tea, kamillatea, csalántea, vagy bármely más gyógynövénytea erős főzete. Ne legyen gyümölcstea, mert abban hibiszkusz van, és a piros színe ronda zöld lesz lúgos közegben.

Erre a világos barnás színre a felhasznált olajokkal is rá tudsz segíteni, ha hidegen sajtolt tökmagolajat is teszel bele.

Fűszernövények közül a gyömbérpor a fahéj és a szegfűszeg színez világos barnára. Viszont ezek mennyiségével óvatosan kell bánni, mert mindegyik egyenként is túlmelegedést okozhat.

színes olajok: hidegen sajtolt tökmagolaj

teákat használva lúgoldásra pl. csalántea, citromfű tea, kamillatea

fűszer: gyömbér, fahéj, szegfűszeg

Világossárga

Sárga vagy sárgás színt aránylag könnyen elérhetünk, a felhasznált olajoknak eleve is ilyen színük van. Körömvirág szirommal, sárga agyaggal erősíthetjük ezt a sárga színt. Ha kurkumát használsz szappanszínezésre, akkor fontos tudni, hogy amikor beleteszed a szappanmasszába, a kurkuma intenzív narancsszínt mutat, ez idővel megfakul, kivilágosodik, sárgás lesz. Ugyanis a kurkuma színanyaga a lúgosságtól függően változtatja a színárnyalatát.

virágszirom: körömvirág

fűszer: kurkuma

agyagok: sárga agyag

Sárga-narancssárga (a színanyag mennyiségétől függően)

Napsárgától a narancssárgáig a következő lehetőségekből válogathatsz, a felhasznált színanyag mennyiségétől mélyül a szín. Ha keveset használsz belőlük, akkor sárga színű szappant kapsz eredményül, ha többet, akkor narancssárgát.

Színes olajok közül a piros (azaz finomítatlan) pálmaolajat használva nagyon szép sárga vagy narancsszínt lehet elérni.

Macerátummal, azaz olajban 1-2 hétig áztatott növényi anyagokkal is sárga színt kapunk. Ilyenek, ha pirospaprika port, szikkasztott sárgarépa reszeléket vagy sötét narancsszínű körömvirág szirmokat szórunk az olajba (az olaj aránylag színtelen legyen), és 1-2 hétig benne tartjuk, naponta legalább egyszer alaposan felrázva.

A szappanmasszába közvetlenül is beleszórhatunk sárga színanyagot zöldségek és gyümölcsök formájában. Ilyenek a reszelt sárgarépa vagy sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye, homoktövis vagy narancshéj.

Az annatto egy természetes piros ételszínezék, amit szappanszínezésre is használhatunk, sárgás-narancsos színt érhetünk el vele.

Igen kevés méztől már sárga színű lesz a szappan, és mézből nem szabad sokat használni, mert tömény cukor, és minden, ami cukrot tartalmaz, az gyorsítja az elszappanosodást és ezáltal túlmelegedést okozhat.

Valamint még a virágport említeném meg, darálatlanul használva foltos sárga lesz a szappanunk tőle.

színes olajok: piros (finomítatlan) pálmaolaj,

macerátumok: pirospaprika olaj, sárgarépa olaj, körömvirágolaj

zöldségek, gyümölcsök: sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye, narancshéj, homoktövis,

növényi anyag: annatto

virágpor, méz

Piros (téglavörös)

Igazán szép piros színt nem lehet természetes színező anyagokkal elérni a szappanokban sajnos, viszont a téglavörös az működik.

Fűszerből pirospaprika port használva a szappanmasszába, vagy kevés paradicsompürét.

Az agyagok közül a vörös agyagot használva szintén ilyen árnyalatot kapunk.

fűszer: pirospaprika

zöldség: paradicsompüré

agyagok: vörös agyag

Rózsaszín és lila

Mindkét szín nem egyszerű feladat, ha csak természetes anyagokat használunk szappanszínezésre. Először is az a legfontosabb, hogy a felhasznált olajok színe a lehető legvilágosabb legyen, a legvilágosabb sárga, mert az összes színanyag együttes jelenléte fontos a végső szín kialakulásakor. A rózsaszínt és a lilát pedig már egy kevés sárga vagy a zöld színanyag is tönkreteheti, ami az olajok színében eredendően benne van. Ezért fontos, hogy akkor kapunk szép színű szappant, ha a legvilágosabb olajakat használjuk.

Rózsaszínhez egy növényi anyagot használhatunk, ez a festőbuzér por, ezt a port viszont magába a lúgoldó edénybe tegyük bele, a lúgos vízbe, mert a színanyaga erősen lúgos közegben tud csak jól kioldódni.

Lilához egy macerátumot használhatunk, ez az alkanna (azaz báránypirosító) olajos kivonata, amit szappankészítés előtt 1-2 hétig színtelen olajban áztatunk, naponta legalább egyszer alaposan felrázva, hogy idővel átoldódjon az olajba a növényi színanyag. Ha elég sok ilyen sötétlila olajat használunk a szappankészítéskor, akkor a kész szappan is ténylegesen lila lesz.

Kék

Szép világoskék, vagy királykék színű szappant nem tudunk készíteni természetes színanyagokkal. Ami lehetőség van, az a farmerkék, ezt pedig az indigó növény porával lehet elérni a szappanokban. (Természetesen a farmervászon is indigóval van festve, ebből lett a farmerkék szín. Az indigó növénynek ilyen a színe.)

növényi anyag: indigópor

Zöld

A zöld szín elérésére a szappankészítés során sok lehetőség van természetes anyagokkal. Színes olajok közül az extra szűz olíva olaj, sötét szőlőmag olaj nagymennyiségű használatával lehet szép zöld színt elérni.

Friss zöld leveles növények összeaprítva és a szappanmasszába rakva kapunk zöld színt, vagy zöld színű növényekkel vagy fűszerekkel. Ez esetben viszont a zöld növényekből akár friss, akár szárított változatát használjuk, ugyanaz a növényi festékanyag, a klorofill színezi a szappant, erről pedig azt kell tudni, hogy idővel kifakul. Tehát a zöld növényekkel színezett szappan hónapok múlva nem lesz olyan intenzív színű, mint mikor elkészítettük.

Ugyanez a spirulinára (azaz kék-zöld algára) is igaz, mert a színanyaga ennek is a klorofill.

Az agyagok közül a zöld agyaggal lehet szappant zöldre színezni. Az ilyen zöld szappan viszont nem fog idővel megfakulni.

színes olajok: extra szűz olíva olaj, sötét szőlőmag olaj

zöld leveles növények beleturmixolva a masszába pl. ciromfű, csalán

zöld gyümölcs vagy zöldség: uborkahéj, avokádó, olíva bogyó, brokkoli,

zöld fűszerek porrá őrölve: kapor, kakukkfű, rozmaring

spirulina (kék-zöld alga)

agyagok: zöld agyag

Barna

Barna színű is lehet természetes szappanszínezékkel a szappanunk. Viszont ha egy kakaóporral barnára színezett szappannal mosol kezet, akkor a kezedről lefolyó barna szappanhab akkor is szutykos hatást kelt, ha eredendően tiszta volt a kezed.

Barnára színezi a szappant a kakaópor.

fűszerek: kakaópor

Fekete

Fekete színű lesz a szappanod, ha szénport használsz színezésre. A szénpor tartalmazó fekete szappan mélyen tisztítja a pórusokat.

szénpor

 

Mire kell figyelni, mit okozhatnak a színezésre használt anyagok a szappanmasszával?

– felgyorsíthatja az elszappanosodást, túlmelegedést okozhat: gyömbér, fahéj, szegfűszeg, méz, sárgabarack (magas cukortartalmú gyümölcsök)

– felgyorsíthatja az elszappanosodást, már kevés botmixeres keverésre is intenzíven keménnyé válhat a szappanmassza: méhviasz

– lelassíthatja az elszappanosodást: nagy víztartalmú vagy savas gyümölcsök, zöldségek (ezért használjunk inkább paradicsompürét vagy uborkahéjat a szappanszínezésre).