Az ekcéma lehetséges okai

Az ekcéma testi okai között általában vagy valamilyen allergizáló táplálékot, vagy bőrirritáló anyagot találhatunk, amivel a bőr állandó érintkezésben van, pl. az öblítő, mely nagyon sok, intenzív mesterséges illatanyagot tartalmaz, ezen anyagok mosás után is a ruhákban maradnak. A táplálék, amire az ekcéma kiütközik, lehet tej, liszt, tojás, tartósítószer, eper (és egyéb apró magos bogyós gyümölcsök) mogyoró vagy bármi egyéb.

A bőrön a karokon és a lábakon tipikusan a könyök- és térdhajlatban, illetve a törzsön jól körülhatárolt, kisebb-nagyobb pirosas, viszkető foltok jelennek meg. Ezen foltok megjelenése annak köszönhető, hogy a bőr méregtelenítő funkciója a normálistól eltérő reakciót mutat, az allergizáló táplálék vagy az allergizáló bőrkontaktust okozó anyag hatására.

Mint minden betegségnek, az ekcémának is érdemes szót ejteni a lelki okairól. A bőr a határ a külvilággal. Ezzel a határral, elhatárolódással van a probléma.

 

Az ekcéma tüneti kezelése

Az ekcéma akkor szűnik meg, ha a testi és a lelki okait is megszüntetjük. Ha az orvos szteroidos krémet, vagy gyógyszert ír fel, illetve ha bármilyen krémet kenünk az érintett bőrfelületre, ez mind csak tüneti kezelés. Viszont ez a tüneti kezelés életbevágó lehet, hiszen nem mindegy, hogy véresre vakart, szörnyen viszkető ekcémáról van szó, amikor is minden éjjel sírva ébred a kis beteg, vagy egy jól tolerálható állapotban tartott ekcémáról van szó, ami egy enyhe piros foltot mutat.

 

Az ekcéma tüneti kezelése szteroidos krémmel

A szteroid egy hormonszerű vegyület, ami hosszútávú használat esetén károsan tudja befolyásolni a szervezet hormonális funkcióit. Az emberi szervezetben többek között az alábbi  funkciók állnak hormonális irányítás alatt: növekedés, nemi érés, várandósság, szülés, stb. A szteroidos krémek használnak ugyan, és széppé varázsolják az ekcémás bőrt, de amint felhagyunk a használatukkal, az ekcéma kiújul. Tehát hosszú ideig kell alkalmazni ezeket. Hosszú idő alatt pedig a szteroidos krémnek lehetősége van arra, hogy összezavarja a test hormonális rendszereit, főleg ha ez a rendszer még kialakulóban van, mivel a páciens egy kisgyerek.

Az ekcéma tüneti kezelése szteroidmentes krémmel

Nagyon sok szteroidmentes krém kapható kifejezetten ekcémára javasolva a gyógyszertárakban vagy drogériákban. Ha megnézed ezeknek az összetételét, akkor általában

  • kőolaj származék alapúak (paraffin vagy vazelin)
  • magas glicerin tartalommal rendelkeznek ( az INCI felsorolásban elöl áll a glicerin a listában)
  • sok mesterséges vegyületet tartalmaznak (a krémmániaponthu oldalon érdemes utánanézni az összetevőknek)

Összességében a növényi hatóanyag tartalom nem tudja kompenzálni a krémalap bőridegen összetevőit.

Ekcéma tüneti kezelése szteroidmentes krémmel az Emese Műhelyétől

Az Emese Műhelye szteroidmentes krém ekcémára tulajdonságai

  • kőolajszármazékmentes
  • szteroidmentes
  • SLS mentes
  • mesterséges szín- és illatanyagmentes
  • gyógynövények közül tartalmaz körömvirágot és orbáncfüvet
  • további hatóanyaga: sheavaj, mangóvaj,
  • legnagyobb százalékban sheavajat tartalmaz.

A sheavajban levő allantonin az a természetes hatóanyag, ami gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatású.

Az általam kifejlesztett szteroidmentes ekcéma elleni krém hatásosságát bizonyítja, hogy a legkisebb lányom bőrének ekcémás tüneteit nagyon látványosan enyhítette. Ma már csak szintentartás végett heti 1-2 alkalommal kell bekennünk vele a kezét.