Nyár van, és ha nyár, akkor természetesen a mindennapos nehézségeink egyike a szúnyogkérdés.

Mit használjunk a szúnyogok ellen? Milyen szúnyogriasztó szereket lehet boltban kapni? Hogyan működnek? Mennyire biztonságosak ezek a bolti készítmények? Gyerekekre is használhatóak? Ezek természetesen mind olyan kérdések, amik ilyenkor nyáron nagyon aktuálisak.

A boltokban kapható szúnyogriasztó szerek összetevői között hatóanyagként nagyon sokszor rovarirtó vegyszerek szerepelnek. Ezek a vegyszerek sikeresen távol tartják ugyan a szúnyogokat, viszont a bőrön keresztül felszívódva akár káros hatásokat is okozhatnak az embereknek. Kisgyerekek esetében pedig különösen oda kell figyelni arra, hogy mit használunk.

Boltokban kapható szúnyogriasztó eszközök, készítmények

Vegyük sorra a lehetőségeket.

Ruhára vagy bőrre ajánlott bolti szúnyogriasztó befújó szerek

Széles a választék a különféle márkájú szúnyogriasztó szerekből. A hatóanyaguk főként a pikaridin vagy a dietil-toluamid. A hatóanyagtartamot a szúnyogriasztó szereken kötelező feltüntetni, a legnépszerűbb márkák esetében általában 10-30 százalék között mozog. A koncentrációtól függően 3-6 óra védettséget nyújtanak, érdemes figyelni rá azonban, hogy a hatóidőt csökkenti az erős izzadás, illetve a fürdőzés.

Mindkét hatóanyagra lehet allergiás bőrreakció, illetve rosszullét, rossz közérzet, fejfájás.

Elektromos szúnyogcsapdák

Vannak elektromos szúnyogcsapdák, ezek konnektorba dughatóak, valamilyen vegyszerrel átitatott lapocskával működnek, vagy pedig szúnyogriasztó folyadékkal vannak töltve. Áram hatására a levegőbe kerülnek a szúnyogriasztó vegyszerek, ezáltal tartják távol a szúnyogoktól az adott helységet. Ezeknek a készítményeknek az a veszélye, hogy zárt térben órák hosszat működtetve az ott alvó emberekre is káros hatással lehetnek a használt szúnyogriasztó vegyszerek. Előfordulhat akár álmatlanság, fejfájás, migrén, kisebb rosszullét is. Kisgyerek mellett főként nem javasolt a használata.

Szúnyogriasztó fáklyák vagy füstölők szabad térre nyári estékhez

A vegyszerekkel átitatott szúnyogriasztó fáklyák szintén problémát okozhatnak a hatóanyagra érzékeny embereknél. Ez esetben természetesen az esetleges egészségkárosító hatás azért kisebb, mint a benti elektromos szúnyogcsapdák esetén, mert a fáklyák szabadtéren használatosak.

Házilag hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen?

Szúnyogcsapda házilag: flakonból

Hogyan működik? Két literes műanyag flakont vágjuk félbe, és az elvékonyodó felső részét kupakkal lefelé fordítva ragasszuk vissza szigetelő szalaggal az aljához. Tegyünk bele 3 dl vizet, 3 kanál cukrot és egy kis élesztőt (ez lehet por vagy paszta is). A rovarok berepülnek a kis nyíláson, és kirepülni már nem tudnak.

Házilag készíthető illóolaj keverékek különböző felhasználási lehetőségekkel

Csak 100%-os tisztaságú illóolajat használjunk! Válasszunk az alábbi illatok közül: geránium, citromfű, levendula, borsmenta, rozmaring, eukaliptusz. Egyfajta illóolajat is használhatunk akár, de két- vagy többfélét keverhetünk is. Bevált keverékek: geránium-levendula, citromfű-rozmaring, borsmenta-eukaliptusz.

Az illóolajokkal készített házi szúnyogriasztó szerek ugyanúgy működnek, ugyanolyan hatást mutatnak, mint az illóolajos bolti készítmények (ezekben a méregdrága termékekben is többnyire ezek az alkotóelemek vannak). Fontos, hogy az illóolajokat soha ne használjuk hígítatlanul a bőrön. És természetesen mindig végezzünk bőrpróbát használat előtt.

Szúnyogriasztó pumpás befújó recept, és elkészítése házilag:

1. Vizes verzió, bőrre vagy ruhára:

1-2dl vízbe csepegtessünk 25-30 csepp illóolajat (akár két-három illatot is lehet használni), rázzuk össze, majd ezt az elegyet permetezzük a bőrünkre. Fontos, hogy minden használat előtt jól rázzuk fel a flakont, hiszen az illóolaj nem oldódik a vízben.

2. Alkoholos verzió, bőrre vagy ruhára:

Alkohollal tudjuk segíteni azt, hogy az illóolaj jobban el tudjon keveredni a vízzel. Ezért fél dl vodkába csepegtessünk 25-30 csepp illóolajat, majd öntsük fel 1 dl vízzel, ezt tegyük flakonba. Használat előtt mindig jól rázzuk össze.

3. Olajos verzió, csak bőrre:

1-2 dl olajba (pl. hidegen sajtolt napraforgó, repce, olíva; de bármilyen étkezési olaj megfelel) csepegtessünk 25-30 csepp illóolajat, és jól rázzuk össze. Ezt a keveréket NE fújjuk ruhára, mert olajos foltot hagy. Kizárólag bőrre fújva használjuk. Használat előtt mindig jól rázzuk össze.

Szúnyogriasztó gyertya házilag:

Hobbiboltban kapható gyertyaviaszt melegítsünk meg, öntsük ki a hőálló mécses-pohárba, amibe egy kanócot előzőleg belehelyeztünk, majd csepegtessünk bele (mécsesnek megfelelően) 20-30 csepp illóolajat, és keverjük össze. (Felhasználhatunk akár kevéssé dekoratív, elhasznált gyertyát is az újraolvasztásra, amit előzetesen lereszeltünk, vagy felaprítottunk.)

Elektromos szúnyogriasztóba való folyadék utántöltés, házilag:

Ha van otthon ilyen kiürült készüléked, akkor először tetejét kell lepattintani, majd feltölteni kb. 1/3 részig valamilyen olajjal (lehet olíva, repce, napraforgó, célszerű, ha hidegen sajtolt), belecsepegtetni 30-40 csepp illóolajat (geránium, citromfű, levendula, borsmenta, rozmaring vagy eukaliptusz) és végül feltölteni vízzel. Aztán vissza lehet zárni a tetejét, és máris használatra kész, újra van töltve, mintha új lenne.

Illóolaj párologtatóba

Geránium, citromfű, levendula, borsmenta, rozmaring, eukaliptusz illóolajat vagy ezeknek bármilyen keverékét használhatjuk, a szúnyogok nem szeretik az erős citromos, gyógynövényes illatokat.

Szúnyogűző növények ültetése a bejáratok közelébe:

Ültessünk a bejárat közelbe zsályát, rozmaringot, muskátlit, levendulát, citromfüvet, vagy mentát. Nemcsak a szúnyogokat tartják távol természetesen az otthonunktól, hanem még igazán dekoratívak is.