Az elmúlt években az időjárásra egyre inkább az a jellemző, hogy a klasszikus tavasz eltűnőben van. A téli hideg után ugyanis már szinte egyből, minden átmenet nélkül, nyáriasan meleg napok következnek. Amikor a fák még csak éppen rügyeznek, és közel 20 fokos a legmagasabb nappali hőmérséklet. A szervezetünk és a bőr is nehezen tolerálja ezt a hirtelen hőmérséklet-változást. Nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a felmerülő problémákat.

Tavasz, napsütés, bőrápolás, kozmetika

Minden évszaknak megvannak a speciális problémái a bőrápolásban, vegyük sorra, hogy tavasszal mi mindenre kell odafigyelnünk. Télen a kinti és a szobai levegő hőmérsékletének különbsége, a csípős szél, a fűtés okozta száraz levegő jelenti a legnagyobb gondokat. Tavasszal pedig a tavaszi fáradtság: a vitaminokból és ásványi anyagokból álló készleteink feltöltése, valamint a hirtelen és erős napfény elleni fokozott fényvédelem, erre a veszélyre nagyon érdemes odafigyelni.

Tavasszal a napsütés veszélyeiről

A hirtelen beköszöntött nagy melegre és erős napfényre a szervezetünk nincs felkészülve. Nem tud fokozatosan alkalmazkodni hozzá, ezért nekünk kell tudatosan odafigyelni az átállásra.

A legfontosabb kulcsszó a mértékletesség. Először csak egy kevés ideig napozzunk, és fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrünket. Mindenképpen használjunk napvédő krémet. Leginkábba a kisbabák és kisgyerekek bőre hajlamos a leégésre, ezért szülőként figyeljünk oda különös tekintettel a gyerekeinkre. 11-és 15 óra között tűz legerősebben a nap, ekkor a legjobb az árnyékban tartózkodni. A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre is mindenképpen gondolni kell.

Szeplők, májfoltok, ráncok

A tavaszi hirtelen és erős napfény a szeplők és a májfoltok megjelenését is okozhatja, az arra hajlamos bőrűek esetében. A szeplők kialakulását elkerülni könnyebb – megfelelő napvédő krémmel -, mint a már meglévő szeplőket eltüntetni, ezért is nagyon fontos a napvédő krémek használata. A májfoltok általában a testben fellépő hormonális változások (várandósság, szülés, hormonális kezelések) és az erős napfény együttes hatása következtében alakul ki főként az arcon. Jellemző rá, hogy a hormonális hatás rendeződése után magától eltűnik.

A tavaszi intenzív és napvédelem nélküli napozás akár a bőr korai ráncosodását, azaz az öregedési folyamatainak felgyorsulását is okozhatja.

Tavaszi szél hatása a bőrre

Tavasszal a szél szárító hatását is mindenképpen meg kell említenünk. Ez azt jelenti, hogy a bőrápolásban a mindennapi hidratálás ebben az időszakban különösen fontos. Ezenkívül az arctisztítás hangsúlyos szerepet kap, használjunk előszeretettel különféle arcradírozó készítményeket, illetve arcpakolást is a tavaszi időszakban, hiszen szervezetünkben a méregtelenítés ilyenkor fokozott. Ezt a méregtelenítési folyamatot elősegíthetjük szaunázással, ami emeli a test hőmérsékletét, ezáltal fokozza a keringést.

Kozmetikumok, amit ajánlunk

Emese Műhelye krémek, melyeket ajánlunk, különös tekintettel a tavaszi időszakra:

Napozáshoz, napvédelemre  ajánljuk az Emese Műhelye Napvédő krémet, ami magas sheavaj, béta-karotin (ez az A vitamin elővitaminja), és cink-oxid tartalmánál fogva megerősíti a bőr szerkezetét, így segít a bőrnek kivédeni a nap káros és veszélyes UV sugarait. Ha pedig már megtörtént a bőrpír, vagy a leégés, akkor is hatásosan gyógyítja a megpirult bőrt az az Emese Műhelye Napvédő krém. Ugyanis a sheavaj és a cink-oxid gyulladáscsökkentő és hámosító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Hatásos ránctalanító és hidratáló hatása van az Emese Műhelye 40+ natúr krémnek, amely több hatékony összetevő között E-vitamint is tartalmaz.

Az Emese Műhelye Bőrfeszesítő natúr hidratáló krém pedig a tavaszi időszakban főként a 40 évesnél fiatalabb korosztály bőrének hidratálására javasolt.

Az Emese Műhelye Kávés-dörzsis natúr szappan dörzsanyagánál fogva testradírnak alkalmas zuhanyzás közben. Az  Emese Műhelye Méz-zabpehely natúr szappan pedig az arcradírként az arc gyengéd radírozására és hámlasztására is használható.