Hogyan ápoljuk megfelelően télen a bőrünket? Mi a különbség a téli és a nyári bőrápolás között?

Amikor nagy hidegek vannak odakint, és rendszeresen 0oC alatt van a hőmérséklet, oda kell figyelni a bőrünk hideggel szembeni védelmére.

Kisgyerekkorban

A kisbabák és a kisgyerekek bőrére különösen vigyázni kell, mivel nincs még kellő védekező rendszerük a téli hideg és szél ellen, így a babák bőre nagyon hamar kiszáradhat, kipirosodhat, akár sebessé is válhat a hidegtől. Téli séták előtt mindig fontos bekenni a kisgyerekek és babák arcát kellően magas zsírtartalmú, ápoló krémmel.

Tizenéves korban

A tinédzserek bőre – hormonális változások hatására – rendszerint zsíros, fénylő, mitesszeres, pattanásos, ezek az arcon, vállakon és a háton is megjelenhetnek. Szélsőséges esetben aknék is kialakulhatnak.

Télen a zsíros bőr normalizálódik, mivel a faggyútermelés télen mérsékeltebb, mint nyáron. Így a zsíros bőr állapota kissé javul, kevésbé fénylő és zsíros kinézetű lesz.

Minden életkorban

Télen a kezek az arc és az ajkak ápolása mindennapos feladat szinte minden életkorban.

A hideg ugyanis a bőr

  • kiszáradását,
  • kirepedezését, és
  • kipirosodását is okozhatja.

A kéz

Kézkrémnek megfelelően magas zsírtartalmúnak kell lennie, hogy pótolni tudja a bőr zsírtartalmát. Különösen mosogatás után érdemes jól bekrémezni, valamint lefekvés előtt. A kézmosásra használt anyagok összetétele is fontos, mivel a bolti folyékony szappanokban található sls (nátrium-lauril-szulfát) nagymértékben hozzájárul a bőr extrém módon való kiszáradásához. Ezért használjon inkább kézműves szappant, illetve olyan készítményt, ami nem tartalmaz sls-t.

Az arc

Az életkor előrehaladtával az arcbőr sem termel annyi zsíros vegyületet, mint korábban, így idősebb korban a bőr eleve szárazabb, ráncosabb és vízhiányosabb, mint fiatalabb korban. Így jobban oda kell figyelni, hogy télen ápoló olajokban gazdagabb krémet válasszunk, nyáron pedig inkább hidratálóbbat.

A száj

Télen az ajakápolás különösen fontos, a szél és a hideg szárító hatását mindenképpen kompenzálni kell. Fontos, hogy mielőtt ajakápolót választunk, olvassuk át alaposan mit is tartalmaz. Ne válasszunk olyat, amiben ásványi olaj van. Így jelölhetik az ásványi olajokat: paraffin, vazelin, petrolátum, mineral oil, szilikon, poliizobutén. Ezek a bőridegen anyagok a szájról könnyen a szervezetbe juthatnak, és elraktározódnak a májban, nyirokcsomókban. Ezért a WHO (az ENSZ egészségügyi világszervezete) ajánlása is az, hogy az ajakápoló termékekben ne legyenek ásványi olaj alapú anyagok.

Az arc kipirosodása

Fiatalabb és idősebb korban is előfordul, hogy az arc területén, az orron, állon és orcákon piros foltos az arcbőr. Ez a jelenség a nyári időszakban is jelen van kissé, de télen fokozódhat. Nagyobb mértékű a pirosság, és égető érzés is társulhat mellé. Télen a hideg kinti levegő és a meleg benti levegő állandó váltakozása hozzájárul a fokozott arcpirossághoz. Az arcnak a túlzott piros elszíneződését rosacea néven is ismerik. A rosacea nevű betegség többféle stádiumban lehet, az egészen enyhe bőrpírtól az egészen nagykiterjedésű szinte szederjes foltokig.

Az általam javasolt krém a rosacea enyhe formájára hozhat megoldást, csökkenti a melegérzést az arcon, és a bőr pirosságát. A hatóanyagai a hidegen sajtolt avokádó olaj, vadrózsa olaj, ligetszépe olaj, argán olaj és sheavaj. Hatásosságát saját magamon teszteltem, használatával megszűnt az arcomon levő égő érzés, ami a tél beálltával megjelent, és nagyon kellemetlen volt.

Milyen natúr krémeket javaslunk a téli bőrápoláshoz?

A kézen levő hidegallergiára, és erősen kiszáradt kezekre: Emese Műhelye Orbáncfűolajos-sheavajas natúr krém ekcéma ellen

A kezek téli ápolására: Emese Műhelye Sheavajas regeneráló natúr kézkrém

Téli fényvédelemre erős napsütés esetén: Emese Műhelye Bőrvédő natúr napkrém

Az arcbőr kipirosodásának mérséklésére: Emese Műhelye: Vadrózsa natúr arckrém rosacea ellen