A TV reklámok tele vannak lábgomba és körömgomba ellenes gyógyszertárban kapható készítmények hirdetéseivel. Legalább 10 fajtát lehet kapni a patikákban. Mi az oka annak, hogy valaki lábgomba ellenes, természetes, natúr készítményt akar vásárolni? Miért nem jó valamelyik krém a patikából?

Régen volt egy kabaré jelenet, amikor is valakinek rettenetesen viszketett a háta, és elment ezzel a panaszával az orvoshoz. A viszketés kezelésére kapott egy antivakarin nevű gyógyszert, aminek a mellékhatásától kettőslátása lett, majd az az arra kapott gyógyszer mellékhatásától kihullott a haja, aztán az erre kapott gyógyszertől szintén egyéb tünetek jelentkeztek nála. Végül mikor ismét az orvoshoz került, akkor vidáman és lelkesen újságolta a kezelésen, hogy most már minden rendben van vele, jól érzi magát és teljesen egészséges, csakhogy szörnyen viszket a háta.

Ez a jelenet – igaz, szatirikusan – de nagyon jól példázza a gyógyszerek mellékhatásait. A patikában kapható, orvos által felírt gyógyszereknek sok esetben van mellékhatásuk, melyeknek az előfordulási gyakoriságát is el lehet olvasni a gyógyszerek használati útmutatójában. Egyes mellékhatások nem túl drasztikusak, de egyszer magam is elszörnyülködtem, mikor a gyereknek felírt antibiotikum szép számú lehetséges mellékhatásai közt az szerepelt, hogy előfordulhat tőle fekete, szőrös nyelv.

Miért használj lábgombára vagy körömgombára házilag készített, természetes készítményt?

  1. Mert nincsenek mellékhatásai, nem lesznek tőle egyéb betegségeid, vagy tüneteid. Az persze előfordulhat, hogy allergiás vagy (akár tudtodon kívül) valamelyik természetes alapanyagra, vagy összetevőre. De ez bármelyik ennivalóval, innivalóval vagy gyógynövénnyel előfordulhat, amit megeszel, megiszol, vagy magadra kensz. Például van, aki allergiás a mogyoróra, a tehéntejre a kamillára vagy a méhviaszra, pedig ezek mind természetes anyagok.
  2. Mert csak természetes összetevőket tartalmaz, és ezenkívül ásványi olaj helyett növényi olaj a krém alapja. Ezért ezek a természetes, natúr krémek bőrbarátak, jól felszívódnak, nem képeznek egy maszkszerű réteget a bőrödön. A gyógyszertárakban kapható és ott készített krémekre az igaz, hogy ásványi olaj: kőolajszármazék az alapjuk. Ez lehet paraffin, vazelin, esetleg mindkettő. Ezek a krémek nem bőrbarátak, mert nem szívódnak fel a bőrön keresztül.

Hogyan készítsd el házilag a bőrgomba ellenes krémedet?

A lábgomba elleni természetes krémedet magad is elkészítheted az alábbi hozzávalókból:

  • Emese Műhelye „Keverd magad” balzsamalap,
  • teafa illóolaj.

Leírás:

Minden 10 ml balzsamalaphoz 10 csepp teafa illóolajat csepegtess és jól keverd össze egy tiszta kiskanállal. Célszerű feliratoznod a tégelyt, így később is fogod tudni, hogy milyen gyógyhatású, természetes krémet készítettél házilag.

Hogyan használd?

Az elkészített krémet legalább naponta egyszer vékonyan kell felvinni az érintett bőrfelületre. Lemosni nem kell. Természetesen az esti használat után célszerű várni 15-20 percet, míg beszívódik.

További jótanácsok, amelyek segíthetnek gomba ellen:

  • nélkülözhetetlen a jól szellőző zoknik használata, ez lehet pamut vagy gyapjú alapanyagú;
  • ha teheted, nyáron járj sokat mezítláb, vagy szandálban, jól szellőző papucsban;
  • az ecetes lábáztatás is segíthet: egy liter kellemesen meleg vízhez adjunk 1 dl 10%-os ecetet, és egy kisebb méretű lavórban tartsuk benne a lábunkat legalább fél órán keresztül. Fontos, hogy a vízmagasság ellepje a körmöket is, ezért jó, ha a lavór nem túl nagy.